30 Mart 2022 Çarşamba

Bu dürüstlük ve ahlaka ne kadarda muhtacız!

 Bu dürüstlük ve ahlaka ne kadarda muhtacız!

Yabancı bir kumaş tacirinin Osmanlı ülkesine gelerek bir kumaş imalathanesinin mallarını beğenip hepsini almak istedikten sonra, mal sahibinin kumaş toplarını denklerken bir top kumaşı ayırdığını görüp bu hareketinin sebebini sorması üzerine, Osmanlı esnafının "Onu sana veremem, kusurludur" cevabını vermişti.
Yabancı tacirin "Ziyanı yok, önemli değil" demesine rağmen Osmanlı esnafının o kumaş topunu vermemekte direterek: Benim malımın kusurlu olduğunu söyledim biliyorsunuz. Fakat Siz onu kendi memleketinizde satarken, alıcılarınız orada benim bunları bize söylemiş olduğumu bilmeyeceklerdir. Böylece de müşterilerinize kusurlu mal satmış olacağım.
Neticede Osmanlı'nın gururu şeref ve haysiyeti rencide olacak, bizi de hilekar sanacaklardır. Onun için bu sakat topu asla size veremem... diyerek kumaşı vermeyişinin sebebini izah etti.
Ecdadımız milletine ve devletine hatta helal lokmaya bu kadar riayetkar iken o ecdadın torunları ne haldedir. Şimdi nasıl ayağa kalkmamız lazım olduğunu bir kere daha düşünmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder