Evlad Terbiyesinde Aşamalar
Evlatlarımızın İslam ahlakı ile yoğrulması, dünya ve ahiret saadetimiz için en ehem meselelerdendir. Bu hususta ebeveyn, bilgili olup ne zaman nasıl davranması gerektiğini çok iyi idrak etmelidir. Özet olarak 4 dönemde irdelediğimiz çocuk ahlaki gelişimini şöyle sıralamak mümkün.
1- Telkin Dönemi : 0 - 6 Yaş
2- Teşvik Dönemi : 7 - 10 Yaş
3- İkaz Dönemi : 10 - 14 Yaş
4- Müsamaha Dönemi : 14 - …
1- Telkin Dönemi:
En önemli temel telkindir. Çocuğun kulağına ezan ve kamet okunması,
Konuşmaya başladığında "La İlahe İllellah" kelime-i tevhidini söyletmek,
Abdest alırken onu yanına alıp göstermek.
2- Teşvik Dönemi:
Bu dönemde çocuk namaz kılmaya özendirilir. Doğru davranışlar ile yanlış davranışlar ifade edilir. Az yemek yemeye ve arkadaşlarıyla paylaşmaya ikna edilmesi, oturarak su içilmesi, “hadi gel 1 Fatiha, 3 İhlası Şerife okuyalım” “abdest alalım” gibi teşvikler ile alışkanlıklar kazandırılabilir. Erkek çocuklar babalarıyla, kız çocuklar anneleriyle abdest almalıdır. Yemeğe besmele ile başlamak, yemekten sonra dua etmek, yemek tabağını sünnetlemekte bu dönemde kazandırılması gereken davranışlardandır.
3- İkaz Dönemi:
Ergenlikten önceki son virajdır. Burada çocuk yavaş yavaş aile otoritesinden kurtulmaya başlar. Kendi başına hareket etmeye özenir. Bu dönemde biraz disiplin gösterip, Namazını kıldın mı? Ben görmedim gibi sorular sorulabilir.
4- Müsamaha Dönemi:
Artık yetişkin bir genç vardır. Peygamberimiz (s.a.v.)'in bu yaştaki gençleri askere aldığı düşünülürse; “Yavrum sanki namazını kılmadın gibi geldi, acaba neden kılmadın, haydi beraber kılalım” vb. gibi dostane ve müsamaha yolu ile yaklaşılmalıdır.
Yine de medrese mektep görmeli,hoca önünde diz çökme li,evde yeterli eğitimi kimse veremez!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder