Çay Demleme Âdâbı..
•1- İyi su kullanmak ve suyu iyice kaynatmak.
2- Kurutulmuş demliğe çayı koyup su kaynayıncaya kadar demliği ağzı açık olarak suyun üzerinde bekletmek.
3- Kaynamış sudan biraz dinlendirdikten sonra bir miktar demliğe döküp süzmek sonra demliği kaynayan su ile doldurmak. Demliğin her tarafını iyice kapatıp suluğun üstü hariç soğumayacağı bir yere koymak. Boşalan demliğe su ilave edip çayın demlenmesi için en az on yedi dakika beklemek. Suyu demliğe dökerken 1 Fatiha-ı Şerife, 3 İhlas-ı Şerif ve 7 Tahiyyat okumak.
4- Üç hususa dikkat etmek.
a) Leb renk (Dudak rengi)
b) Leb riz (Dolululuk)
c) Leb süz (Dudak yakıcı)
Çay hizmeti kerametli bir hizmettir. Bu hizmeti yapan İhlas-ı nisbetinde me’cür olur. Çay hizmeti miyardır(ölçüdür). Bu hizmeti iyi yapmayan diğer hizmetleri de iyi yapamaz. Allah dostlarının "Herkes çaycı olamaz, en büyük duâyı çay ikram ederken aldım" şeklindeki mübarek sözlerini unutmamak lazım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder