25 Mart 2022 Cuma

ZEKÂT ve MALI IBADETLERIMIZ Zekat Vermemenin Mesuliyeti ZEKATIN AMACI VE ÖNEMİ

 ZEKÂT ve MALI IBADETLERIMIZ

Zekât lügat îtibâriyle, bereket, medih, senâ, temizlik ve nema’ mânâlarına gelir.
Istılahta ise: Müslüman bir mükellefin, Cenâb-ı Hakk’ın emrini yerine getirmek maksadıyla, (Allah’ın emrettiği, hak sahiplerine) malından vermiş olduğu muayyen miktardır.
Cenâb-ı Hak bir âyet-i kerîmesinde şöyle buyuruyor meâlen: “Namazınızı kılın, Zekâtınızı verin, Allah’ın Rasûlüne itâat edin, tâ ki rahmet olunasınız.”
Bu âyet-i kerîme ile Yüce Mevlâmız, rahmetine mazhar olabilmek için, yapılması îcâbeden üç vazîfeyi beyan buyurmuşlardır. Bu vazîfelerden ikincisi zekât mükellefiyetidir.
Kur’ân-ı Kerîm’de,otuz iki yerde, zekât ile namaz ibâdetleri beraberce zikredilmiştir. Bu ise namaz ile zekât arasında kuvvetli bir bağ olduğuna delâlet eder. Hattâ bâzı alimler tarafından denilmiştir ki: “Biri, diğeri olmaksızın makbul olmaz”.
Zekât verilecek kimseleri bizzât Cenâb-ı Hak tayin etmiştir. Âyet-i Kerîme’nin meâli şudur: “Zekâtlar, Allah’tan bir farz olarak; Fakirlere, Yoksullara, Üzerinde çalışanlara (zekât toplamak üzere vazifeli memurlara), Kalpleri İslâm’a ısındırılmak istenenlere, Âzad edilecek kölelere, Borçlulara, Allah yolundakilere ve yolda kalmışlara sarf edilir.” (Sûre-i Tevbe 60)

















Zekat Vermemenin Mesuliyeti
Gerek ayetlerde gerekse de hadislerde farz olan zekati vermeyenler siddetle tehdit edilmislerdir .Kur'an-i Kerim'de Ali Imran Suresi 180.Ayetinde "Allah'in, kereminden kendilerine verdiklerini (infakta) cimrilik gösterenler, sanmasinlar ki o, kendileri için hayirlidir; tersine bu onlar için pek fenadir. Cimrilik ettikleri sey de kiyamet gününde boyunlarina dolanacaktir. Göklerin ve yerin mirasi Allah'indir. Allah bütün yaptiklarinizdan haberdardir." denilmistir.Peygamber Efendimiz Hazretleri (s.a.v) bir hadisi serifinde "Allah'in kendisine vermis oldugu malin zekatini vermeyen kimsenin mali, Kiyamet gününd, iki gözünde iki siyah nokta bulunan, dehsetli,zehirli bir yilan sekline sokulur ve bu yilan o gün mal sahibinin boynuna sarilir.Sonra agzi ile mal sahibinin çenesinin iki tarafindan yakalar ve 'Ben senin dünyada çok sevdigin malinim, ben senin hazinenim ' der" söylemistir. ( Buhari, Zekat:3 ; Ibni Mace, Zekat:3


ZEKATIN AMACI VE ÖNEMİ
Bir toplumun sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için fertlerin kendilerinden oluşan bu topluma karşı sorumlulukları vardır.
Zekat farz bir ibadet olmakla birlikte islam binasının beş temel esasından biridir.
Zekat toplumsal denge ve barışı sağlar
Zekat toplumsal bir temizlenmeyi sağlar
Fertler arasındaki aşırı maddi dengesizlikleri ve uçurumu giderir
Zekat sadece kişinin kötü huy ve düşüncelerini temizlemekle kalmaz. Onun malında fakirin hakkı da bulunduğundan onun hakkını vererek malın temizlenmesini sağlar
Zekat sosyal bir dayanışmadır
Zekat Allah’ın verdiği nimetlere karşı kendi cinsiyle yapılan bir şükürdür
Zekat veren ruhunu, nefsini, ve malını temizler
Zekat servetin biriktirilip atıl hale getirilmesinin amansız düşmanıdır. Onun için sermayeyi yatırıma zorlar
Zekat sayesinde zengin ile fakir arasında bir sevgi oluşur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder