25 Mart 2022 Cuma

YARIN SABAH NAMAZINDAN 4.BAYRAM İKİNDİ NAMAZI DAHİL TEŞRÎK TEKBÎRLERİNİ UNUTMAYALIM..

 YARIN SABAH NAMAZINDAN 4.BAYRAM İKİNDİ NAMAZI DAHİL TEŞRÎK TEKBÎRLERİNİ UNUTMAYALIM..

🔹️Hz. İbrâhim (a.s.) Hz. İsmâil’i (a.s.) kurban olarak kesmek üzere iken Cebrâil (a.s.) “Allâhü ekber Allâhü ekber” dedi.
🔹️İbrâhim (a.s.) bu tekbîri işitince, “Lâ İlâhe illallâhü vallâhü ekber” buyurdu.
🔹️İsmâil (a.s.) da “Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” buyurdu.
➖İşte her Arefe günü sabah namazından başlayıp bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın selamından sonra okunan TEŞRİK TEKBİRLERİnin ilk söylenişi böyle mütis bir tabloda olmuş ve tamamı mübarek ağızdan terennüm etmiştir.
--Sonra Cebrail'ın (A.s) tebliği ile ve peygamber efendimiz'in (sav) ümmetine kıyamete kadar her kurban bayramında bu tekbirler bütün
mü´minler tarafindan feyizle bereketle okunur olmuştur...
➡Teşrîk tekbîri, teşrik günlerinde alınan tekbir demektir. Mükellef olan her müslümana vâciptir. Bakara Sûresi’nin “Sayılı günlerde Allâh’ı zikrediniz...” meâlindeki 203. âyeti teşrik tekbirine işâret etmektedir.
➡Zilhiccenin dokuzuncu günü arefedir. Arefe günü sabah namazından başlayarak beş gün -ki, zilhiccenin 13’üncü, bayramın dördüncü günü- ikindi namazına kadar her farz namazın arkasından “Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.” diye tekbir alınır. Toplam 23 vakit eder.
➖Sol tarafa selâm verildikten sonra ara vermeden, daha yerinden kalkmadan, mescidden çıkmadan ve dünyâ kelâmı konuşmadan tekbir getirmek lâzımdır.
➖Teşrik tekbirini okumakta; münferid (namazını yalnız kılan), imâm, cemâat, mukîm, müsâfir, kadın-erkek herkes aynıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder