İMÂM EBÛ YÛSUF VE HÂRUN REŞÎD
Abbâsî Halifesi Hârun Reşîd (rah.), hataya düşmemek için başkâdısı olan İmâm Ebû Yûsuf Hazretlerinden, bir kitap yazmasını istemişti. O da Kitâbü’l-Harâc ismindeki eseri kaleme almıştır. Bu eserin baş tarafında Halife’ye bazı nasihatlerde bulunmuştur. Onlardan bazıları şöyledir:
Dâima ecelini gözünün önüne getirip amellerini sırf Cenâb-ı Hakk’ın rızası için işle. Zira mahşer meydanında, kıyamet gününün dehşetinden bütün kullar korkarak feryatlar içinde, haklarında verilecek hükmü bekleyeceklerdir. Hesap ve kitabın gayet çetin geçeceği o gün için hiçbir hayırlı amel işlemeyen kimse pişman olacaktır.
Allâhü Teâlâ, herkese kendi kazandığı ameline göre karşılık verir. Dünyada ömür pek kısa, tehlike ise çok büyük olup dünya fâni, âhiret ise bâkîdir. Yarın doğru yoldan ayrılanlardan olduğun hâlde Cenâb-ı Hakk’ın huzuruna çıkmaktan sakın. O gün kimseye dünyadaki makam ve mevkiine göre muamele olunmayacak, herkes amelinin karşılığını görecektir.
Uyanık ol ki insan boşuna yaratılmamış, başıboş da bırakılmamıştır. İşlediğin her ameli de, huzur-ı ilâhîde hesabını nasıl vereceğini şimdiden düşünerek işle.
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurmuşlardır ki: “Kıyamet günü, dört şeyden sorulmadıkça kulun ayakları kımıldamaz; ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini (kuvvetini) nereye harcadığından, malını nereden kazanıp neye harcadığından, ilmi ile ne amel işlediğinden.”
Öyleyse sen de bu suâllere cevabını bu günden hazırla ki işlediğin amellerin yazıldığı defter yarın sana okunacaktır. Bugün gizli olan fiil ve hâllerin, Hakk’ın huzurunda bütün mahlûkat önünde meydana açılacaktır. Bu hâli tefekkür eyle, iyice düşün.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder