29 Aralık 2021 Çarşamba

MekkMEKKE'NİN 9 ÖNEMLİ DAĞI; Mekke, her biri ayrı kıymette olan 9 büyük dağ bulunur .

 MekkMEKKE'NİN 9 ÖNEMLİ DAĞI;

Mekke, her biri ayrı kıymette olan 9 büyük dağ bulunur .
Mekke'yi çevereleyen dağlara Faran Dağları da denilmektedir. Bu yazımızda bu dağları kısa kısa konu ediyoruz
İbrânîce’si Paran dağı İslâmî kaynaklarda İbrânîce kelimenin Fârân şeklinde Arapçalaşmış şekli olarak belirtilir ve Mekke’nin veya Mekke dağlarının diğer adıdır.
Keşke dağlar konuşabilseydi. Yüzyıllar boyunca, büyük gri kayalıklı dağların ortasındaki kutsal bir şehir olan Mekke, birkaç bin yıl boyunca binlerce tarihi olaya tanık olmuş ve yıllar boyunca milyonlarca insanı barındırarak birçok gelişim aşamasından geçmiştir.
Mekke şehir olarak beş ayrı dağla çevrili, Mekke sakinleri, Al-Misfalah (Ecyad - Mesfele-Aşağı Mekke ) semtinden dağlara (Mekke’den) çıkarlar ve Kabe’nin Al-Mallah bölgesinden (Malat-Hacun -Mualla Kabristanı. Cin Mescidi Tarafı -Yukarı Mekke ) İbrahim El-Halil olarak bilinen vadi boyunca dağlardan inmeyi ve Mekke Şehrine girmeyi alışkanlık haline getirdiler.
Hz İbrahim (hz İsmail’i ve Hacer’i bu yönden getirdi ve bu yönden şehri terk etti) ve peygamberler bu yönden şehre girdiler, Peygamberimiz(sav) hep şehre girişte bu yönü kullandı, Mekke’nin fethinde fetih ordusu buradan şehre girdi ,
Mekke’nin 9 Dağı (Faran Dağları)
1-Ebûkubeys Dağı
2-Handeme Dağı
3-Ecyad Dağı
4-Kuaykıân Dağı
5-Nur Dağı
6-Sevr Dağı
7-Ömer Dağı
8-Sebir Dağı
9-Arafat Dağı
1-Ebu Kubeys Dağı : Mekke şehri Ebûkubeuys ile Kuaykıân dağları arasında yer alır.
Yeryüzündeki İlk Dağ Yüce Allah'ın yarattığı ilk dağ. Bu dağ, Safa Dağı'na yakın Kâbe'nin tam karşısındadır. Hz. Âdem ( AS ) yeryüzünde ilk defa Kâbe'yi inşa ederken bu dağdan kayalar aldı . İbrahim (as) Kâbe'yi inşa ettikten sonra bu dağın üzerinde durmuş ve insanları Allah'a ibadet etmeye çağırmıştır . Hazreti Nuh [ AS ] tufanı geldiğinde, bu dağın üzerine Hacerül Esvedi [Kara Taş] yerleştirdi. Peygamber (s.a.v.) İslam'ı ilk kez halka duyurmaya başladığında, Ebu Kubeys'in üzerinde durmuş ve insanları Allah'a teslim olmaya davet etmiştir. Peygamber (s.a.v.) bu dağdayken ayı ikiye böldü.Muhammed Mustafa (sav) Ay'ı ikiye bölme mucizesini bu dağın üzerinde gösterdi. Mekkenin fethinden sonra Hz Bilal Habeşi bu dağ üzerine çıkarak ilk ezanı okudu. Bu dağın üzerinde Bilal Camii adında küçük bir mescidi vardı. Bu cami artık burada değil. Kralın sarayı buraya inşa edilmiş ve bu yer şimdi saraya aittir.. Bugün bu dağın içinden irili ufaklı bir çok tünel vardır ve araçlar bu tünelleri (Aziziye ve Mina bölgesine giden) kullanmaktadır.
Taif’ten sonra Mekke’ye dönerken Hz. Peygamber’e (sav)gelen bir melek Ebûkubeys ile Kuaykıân dağlarını (Ahşebeyn) göstererek, “Eğer bu iki dağın Mekkeliler üzerine çökerek bütün müşrikleri ezmesini istersen onu da yaparım” deyince Hz. Peygamber, “Hayır! Ben onların soyundan Allah’a şirk koşmayan bir nesil gelmesini isterim” buyurmuştur (Buhârî, “Bedʾü’l-ḫalḳ”, 7).
İslâm tarihinde önemli bir yeri olan Dârülerkam bu dağın eteğinde bulunduğu gibi sa‘yin başlangıç noktası olan Safâ tepesi de Ebûkubeys dağının eteğinde yer almaktadır. Kamer sûresinde (54/1) zikredilen inşikāku’l-kamer mûcizesi de İbn Abbas ve İbn Mes‘ûd’dan gelen bir rivayete göre bu dağın üzerinde gerçekleşmiştir (Süyûtî, ed-Dürrü’l-mens̱ûr, VII, 670-672).
1980’den sonra Ebûkubeys’in tamamı Suudi ailesi tarafından istimlâk edilerek üstüne saraylar, altına da Harem’i Azîziye ve Mina’ya bağlayan tüneller inşa edilmiştir.
2-Handeme dağı, Kabe’nin doğusunda yer alır, Mekke'deki Ebu Kubeys dağının arkasında bulunan ikinci dağdır. Handeme dağında duruyorsanız, Mekke'nin her yerini şaşırtıcı bir şekilde görebilirsiniz.
Şibbi Ebu Talip Mahallesi yani Resullullah’ın doğduğu ve Mekke’de yaşadığı mahalle Handeme Dağı etekleridir, korunabilen dağlardan biridir şuanda
3-Ecyad Dağı: Handeme dağ silsilesinin ucunda Ebûkubeys ve Ecyâd dağları bulunur. Tarihin erken dönemlerinde Ecyâdülkebîr ve Ecyâdüssağîr adlı iki mahalleye ayrılan, Harem-i Şerif’in güneydoğusundaki Ecyâd bugün Mekke'nin önemli semtlerinden birisidir. Hz. Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in dedesinin ölümünden sonra himayesine girdiği, kalabalık bir aileye mensup olan amcası Ebû Tâlib'e yardım etmek amacıyla on yaşlarında iken onun veya bazı Mekkeliler'in koyunlarını güttüğü bilinmektedir. Nübüvvetten sonra kendisine sorulan bir soru üzerine her peygamberin koyun güttüğünü, kendisinin de bu görevi Ecyâd'da yerine getirdiğini ifade etmiştir.
Günümüzde tamamen düzlenmiştir Zem Zem tower bulunuyor
4-Kuaykıân Dağı,Kabe’nin batısında yer alır. Bu dağ da tarihi bir geçmişi temsil ediyor çünkü Curhum ve Katura kabilesi savaşı sırasında kılıçların şıngırtısından sonra Kuaykıân olarak adlandırıldı.
Kuaykıyan dağı Kabe’nin Hicr yönündedir , kuaykıyan dağ silsilesi bugün Kabe’nin genişleme çalışmaları içerisine alınarak mescid haline getirilmiştir , bir kısmında da yine oteller yapılmıştır
5-Nur Dağı ve Hira Mağarası,Hareme-i şerife 5 Km uzaklıkta olan ve içerisinde Hira Mağarasını barındıran dağdır. Hira Dağı diye de söylenir., Mekke’nin Kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Peygamber efendimiz (S.A.V) İslam dini gelmeden önce, bu mağaraya çekilip düşüncelere dalardı. 40 yaşında tefekkür ile meşgul olduğu bir Kadir Gecesi’nde, ilk defa gördüğü Cebrail (AS) tarafından O’na Allah’ın gönderdiği emirler vahiy olundu. Hira Mağarası, Mekke’de ziyaret yerleri arasında en önemli kutsal mekanlardan biridir. Vaktiyle dağın tepesinde bulunan bir kubbe daha sonra yıkılmış, mağaranın biraz yukarısında Osmanlılar zamanında yaptırılan su sarnıcının kalıntıları ise günümüze ulaşmıştır. Hira dağının etekleri bugün büyük bir yerleşim merkezi halini almıştır. Mekke’den Tâif’e giden ikinci yol da bu dağın önünden geçer.
6-Sevr Dağı ve Mağarası,Mescid-i Haram’ın 4 Km güneyinde, Arafat yolu üzerindedir. Yaya olarak 1,5 saatte çıkılabilen 458 metre yüksekliğinde bir dağdır. Peygamberimiz (SAV) Hz. Ebubekir ile birlikte hicret ederken 3 gece bu mağarada kaldılar. Müşrikler onları ararken mağaranın ağzına kadar geldiler. Mağaranın girişine güvercinler yuva yaptılar. Örümcekte mağaranın girişini ağlarıyla ördü. Bu iki mucize karşısında müşrikler mağaraya bakmaktan vazgeçtiler. Böylelikle Peygamberimizin (SAV) Hz. Ebubekir’e (R.A) dediği “Bu iki kişinin üçüncüsü Allah’tır” sözü tasdik olundu
7-Ömer (Umar) Dağı,Ömer Dağı, Mescid-i Haram'ın batı cephesinde yer almaktadır. Al Shabika'dan Mesfeleye kadar uzanmaktadır. Ömer Dağına üzerine 15 otel yapılması için harekete geçilmiş ve günümüzde oteller zinciri yerini Ömer Dağı yerinde maalesef almıştır
8-Sebir Dağı,Mekke’nin kuzeydoğusunda Kâbe’ye yaklaşık 5 km uzaklıktaki Hira Dağının yakınında bulunan 413 metre yüksekliğinde bir dağdır. Deniz dalgasına benzetilen bu dağın üzerinde seyrek dikenli çalılar vardır. Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, Mekke’den hicret ettiği ve müşriklerin de kendilerini takibe çıktıkları vakit, Sebîr adındaki dağa çıktı. Sebîr dağı: “Ya Resulallah, benden ininiz! Korkarım, benim üstümde sizi vururlarsa, Allah bana azap verir. Onun için korkarım.” Dedi. Bunun üzerine Hira dağı çağırdı: “Bana gel!” Bu sırdan dolayı, kalb ehli olanlar, Sebir'de korku, Hira'da da güven hissederler diye belirtiliyor. Bâzı kaynaklarda geçtiğine göre, Hz. İbrahim (a.s.) Hz. İsmail’i (a.s.) kurban edeceği sırada, Cenâb-ı Hak melek vasıtasıyla bir koç göndermiş, Hz. İbrahim de (a.s.) bu koçu Sebîr Dağının yakınındaki bir ağaca bağlı bir vaziyette bulmuş ve onu Hz. İsmail’e bedel Mina'da kurban etmiştir.
9-Arafat , Cebel-i Rahme,Adem (AS)’ın yeryüzüne indikten sonra , Havva annemizle buluştuğu yerdir. Peygaberimiz (SAV) Arefe günü, öğle ile ikindi namazlarını, Cebel-i Rahme denilen yerin eteğinde Mescid-i Nemre’de kılmış, Mescid-i Sahrat’ın bulunduğu yere gelerek Arefe vakfesini yapmıştır. Peygamber Efendimiz (SAV) Müslümanlar için çok önemli nasihatlar içeren, Veda Hutbesini burada okumuştur. Mekke’de ziyaret yerleri arasında apayrı önemi olan kutsal bir mekandır.
Gördüğünüz gibi, Bu örneklerden anlaşılır ki, o koca dağlar birer müstakil kuldur, Allah’ı tesbih ederler ve vazifedardırlar. Peygamber’i (s.a.v) tanır ve severler; başıboş değillerdir.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder