4 Nisan 2022 Pazartesi

3 KİŞİDEN SAKININ

 3 KİŞİDEN SAKININ

Sırri Sakati kuddise sirruhu: "Zinhar zengin komşuluğundan, emirlerin alimlerinden, sokak okuyucularından hazar edin (korunun).” buyurmaktadır.
-------------------
Bunların bir miktar açıklanmasında fayda vardır:
1- Zenginlere komşu olanlar, zenginlerin nimetlerine imrenerek tevekkül ve kanaat ihtiyatlarını terk ederler.
Onların türlü türlü nimetlerini izlemeye, dünya lezzetlerini gözlemeye başlarlar. Böylece nefislerinin hevasına uyarak ayıplarla ayıplanırlar.
Zirâ iki cihan Serveri sallallahu aleyhi ve sellem bir hadis-i şerîflerinde: “Ölülerle oturmayınız.” buyurmuşlardır. Ashâb-ı Kiram: “Kimdir bu ölüler, Ya Rasûlullah?” dediklerinde, "Zenginlerdir.” buyurdular.
Maddeden başka düşüncesi olmayan, mânâdan habersiz yaşayan kimseler, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in dili ile ölü olarak vasıflandırılmışlardır.
Muhyiddin İbni Arabî kuddise sirruhu'nun dediği gibi: “Dinuküm dinaruküm" (Sizin dininiz paradır.)
Cenâb-ı Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz de tabii, bu gibi zenginlerden bahsederek “ölü” kelâmını kullanmışlardır. Yoksa zenginliğini, ALLAH teâlâ'nın rızâsını kazanmaya bir vasıta bilip, şefaat-ı Peygamberiyye'ye nail olmak, memleketinin, milletinin ve bütün beşeriyetin salah ve felahı için kullanan zenginler tebşir edilmeye lâyıktır.
ALLAH, bu mefkure ile yaşayan zenginlerimizin adetlerini çoğaltsın. Bundan gayri olanlara da bu hakikati duyurup, hidayete erdirsin, âmin.
2- Sultanların âlimleri, dinin kanunlarıdır. Sultanlar mer'i olan hükümlere muhalefet ettikçe, bu âlimler sultanlara yaranmak için, dinin hilâfına olan şeyleri caiz görürler. Bu yüzden bunlardan kaçınmak lâzımdır.
Küfre rızalık, bi aynihi küfürdür. Din kalesinden bir taş çıkaranın, o taş yerine başı konulur. ALLAH teâlâ hiç birimizi, madde için mânâsını satıp, manen müflis kalanlardan eylemesin, âmin.
Gam değildir, gide dünya kala din;
Gam odur ki kala dünya gide din.
3- Sokak okuyucuları; Taleb-i dünya için sokaklarda okurlar. Onlardan kaçınmak ve uzaklaşmak lâzımdır. Helâkımıza sebep olan, çabucak bütün manevî değerlerimizi
yitirmemize yegâne sebebiyet veren âmil, ayıbımızı bilmemektir. (Hasan Burkay kuddise sirruhu)




zenginlerin azmaları fakirler yüzündendir. onların yaptığı şeylere imrenmeleri onları bu hale sokuyor. Yapılan lüx evler ile ilgili hayranlıkla lak lak etmeleri, lüx arabaların ardından öküzün trene baktığı gibi bakmaları şatafatın iyi bir şey olduğu kanısı zenginlerde oluşuyor. Aynı fırsat fakirin eline geçse aynı şeyi yapar. Kemali ahlakla donatılmış toplumda zengin aşırılıktan utanır, halklar arasında seviye eşitlenir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder