2 Nisan 2022 Cumartesi

🌹️MUKABELE SÜNNETTİR 🌹 🌹Ramazan-ı şerif ayında Kur’ân-ı Kerîm’i mukâbele tarzında tilâvet etmek ve yapılan tilâveti takip etmek Hz. Resûlullah’ın (s.a.v.) ve Hz. Cebrâil’in (a.s) amelinden; Allah Resûlünün (s.a.v.) sünnetindendir.

 

🌹️MUKABELE SÜNNETTİR 🌹
🌹Ramazan-ı şerif ayında Kur’ân-ı Kerîm’i mukâbele tarzında tilâvet etmek ve yapılan tilâveti takip etmek Hz. Resûlullah’ın (s.a.v.) ve Hz. Cebrâil’in (a.s) amelinden; Allah Resûlünün (s.a.v.) sünnetindendir.
🌹Bilindiği gibi Hazret-i Cebrâil (as) her Ramazan-ı şerif ayında Resûl-i Ekrem Efendimiz’e (s.a.v.) gelir ve Kur’ân-ı Kerîm’in o âna kadar nâzil olan âyetlerini baştan sona, karşılıklı, mukabele tarzında okurlardı.
🌹Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) vefât edeceği yılın Ramazan-ı şerif ayında Hazret-i Cebrâil (as) iki defa geldi ve Kur’ân-ı Kerîm’i baştan sona iki defa mukabele tarzında karşılıklı tilâvet buyurdular.
🌹️Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Kur’ân-ı Kerim'i başkasından dinlemeyi de severdi. Başkasından dinlerken mübarek gözyaşlarını tutamazdı.
🌹️İbn-i Mes’ud (ra) anlatıyor: Resûlullah (s.a.v.) bana hitaben:
“Bana Kur’ân-ı Kerim oku!” buyurdu.
Ben:
“Ya Resûlallah! Kur’ân-ı Kerim sana indirildiği halde, sana Kur’ân-ı Kerim'i ben mi okuyacağım?” dedim.
Allah Resûlü (s.a.v.):
“Ben Kur’ân-ı Kerim'i kendimden başka birisinden dinlemeyi hakikaten severim” buyurdu. Bunun üzerine, Resûl-i Ekrem’e (s.a.v.) Nisâ Sûresinden okumaya başladım. Nihâyet; “Her ümmetten birer şâhit getirdiğimiz ve ey Muhammed, onların üzerlerine de seni şâhit olarak getirdiğimiz zaman onların hâli nice olur?” âyetine geldiğimde, Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.):
“Şimdilik yeter!” buyurdu. Dönüp baktığımda, bir de ne göreyim,
Resûl-i Ekrem Efendimiz’in (asm) iki gözünden yaşlar akıyordu.
🌹️Kur’ân-ı kerim'i dinlemek aynı zamanda Kur’ân-ı Kerimin de emridir.
Cenâb-ı Hak: “Kur’ân okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki, merhamet olunasınız” buyurur. (ÂRAF-204)
❗Şu halde, okunan Kur’ân-ı Kerim'i dinlemek farzdır.
🌹️Hazret-i Cebrâil (as) ile Hazret-i Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) Ramazan-ı şerif aylarında yaptıkları Kur’ân-ı kerim'i karşılıklı okuma ibâdetini model alan Müslümanlar, asırlardan beri güzel sesli hafızların refakatinde her Ramazan-ı şerif ayında bu geleneği sürdürmüşler; Kur’ân-ı Kerim'i mukabele tarzında tilâvet ederek hatimler indirmişlerdir. Yani tek amel içinde farzı da, sünneti de ihyâ etmişlerdir.
🌹️Mukabeleye baştan sona iştirak etmekte İnşaallah hatim sevabı vardır. Mukabeleyi takip ederken mümkünse okunan harfleri içimizden tekrar etmeli, yani biz de okumalıyız. Mümkünse okunan Kur’ân-ı kerim üzerinde tefekkür etmeli, anlamlarını bildiğimiz âyetlerin emirleri üzerinde düşünmeliyiz.
🌹️Ebû Ümâme (ra) der ki: Resûlullah’ın (s.a.v.) şöyle buyurduğunu işittim: “Kur’ân-ı Kerim okuyunuz! Çünkü Kur’ân-ı Kerim, kıyâmet günü, kendi yârânına (kendisini okuyan ve amel edenlere) şefaatçi olarak gelecektir.”
(Buhari-İbn-i Mace)
🌹️Ebû Hüreyre (ra) bildirmiştir ki, Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
“Bir cemaat, Allah’ın (cc) evlerinden birinde toplanır; Allah’ın (cc) Kitâbını okurlar ve aralarında (birinin okuduğunu diğerleri—açık veya gizli—tekrarlamak sûretiyle) ders yaparlarsa, üzerlerine huzur iner, onları rahmet kaplar, çevrelerini melekler kuşatır. Allah(cc) o kimseleri, kendi katında bulunanların arasında anar.”Rabbim mukabelelerimizi kabul eylesin Amin inş-Allah 🤲


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder