30 Eylül 2021 Perşembe

KALSİYUM BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER


KALSİYUM BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER
Daha önce de belirttiğimiz gibi, çoğu insan kalsiyumu süt, yoğurt, peynir veya diğer süt ürünleri ile ilişkilendirir. Ancak süt dışında da birçok farklı kalsiyum kaynağı vardır.
100 mg süt yaklaşık 125 mg kadar kalsiyum içeriyor. İşte kalsiyum açısından zengin diğer besinler:
Badem
Kuru yemişler özellikle kardiyovasküler sağlık için iyi olduğu içni genel sağlığı artırırlar. Ayrıca tok tutarlar, protein ve karbonhidrat sağlarlar. Her zaman için mükemmel bir atıştırmalık olan bademler başta olmak üzere iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
Ayrıca sağlıklı lif, yağ ve protein sağlarlar. Ek olarak, mükemmel bir magnezyum, manganez ve E vitamini kaynağıdır. Badem tüketmek tansiyonu, vücut yağını ve metabolik hastalık için diğer risk faktörlerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Bademleri çiğ veya kavrulmuş olarak almanız ve çok yönlülüklerinden her zaman yararlanarak işlenmiş olanlardan kaçınmanız önerilir. Salatalarda ve keklerde veya her tür smoothie için üst malzeme olarak kullanılabilirler.
Brokoli ve Lahana
Yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyum açısından zengindir, ayrıca birçok besin maddesine sahip oldukları için düzenli olarak alınmaları gerekir. Özellikle brokoli ve lahana önerilen kalsiyum alımlarını karşılama konusunda size oldukça büyük birer yardımcı olacaktır.
Kuru İncir
İncirler kalsiyum minerali için iyi kaynaklardır, ancak kuru olarak tüketilirlerse daha da fazla sağlarlar. Çünkü kurutma işlemi kalsiyumu daha biyolojik olarak kullanılabilir hale getirir. Kuru incir, suyu alınmış bir meyve olduğu için çabuk emilir ve hemen enerji verir. Bu nedenle atıştırmalık olarak alınması tavsiye edilir.
Baklagiller
Fasulye, nohut ve mercimek lif, protein ve mikro besinler açısından zengindir. Ayrıca çok miktarda demir, çinko, folat, magnezyum ve potasyum içerirler. Ayrıca LDL kolesterol ((kötü kolesterol) seviyelerini düşürmeye ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olurlar.
Özellikle nohut kalsiyum açısından çok zengindir ve 100 gramında 105 mg kalsiyum içerir.
Soya
Baklagillerden bahsederken bazen soyanın da baklagil grubunun bir parçası olduğunu unutuyoruz. Ancak oldukça iyi besin içeriğiyle soya genel sağlık için yararlıdır. Örneğin, bir bardak soya sütü, bir bardak inek sütü ile hemen hemen aynı seviyede kalsiyum sağlar. Soyanın tofu gibi bir başka türevi de bu konuda oldukça ilgi çekicidir. Elbette her çeşit aynı değildir. Kalsiyum tuzları ile hazırlanan tofuları tercih etmelisiniz.
Ravent
Ravent, lif, K vitamini, kalsiyum ve daha az miktarda diğer vitamin ve mineraller bakımından yüksektir. Bağırsakta sağlıklı bakterileri teşvik edebilen prebiyotik lif içerir. Raventin kalsiyum seviyeleri oldukça yüksektir.
Susam
Susam 100 gramda 975 mg kalsiyumla susam kalsiyumun kralıdır ve hatta dahası oldukça iyi emilir. Susam tüketimi kavrulmuş veya tahin gibi bir yan ürünle daha sağlıklıdır.ALINTI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder