28 Ocak 2022 Cuma

İNSANIN YARATILIŞI İbn-i Abbâs radıyallâhü anhümâ Hazretlerinden rivâyet olunmuştur ki Âdem aleyhisselâm “edîmü’l-arz’dan” yani topraktan yaratıldığı için kendisine Âdem denilmiştir. İnsanların renklerinin farklı olması da yeryüzünün farklı renkteki topraklarından yaratıldıkları içindir. Her insan, yaratıldığı toprağın rengini ve kabiliyetini alır.


Bütün insanlar, mutlaka Âdem aleyhisselâm’a kadar olan ecdâdından birinin sûretinde dünyaya gelir. Şöyle ki ana karnındaki çocuğa sûret ve şekil verilirken ecdâdının tamamının şekil ve sûretleri onun yanında hazır bulunur ve ona, onlardan birinin sûreti verilir. Nitekim bazı müfessirler; “Seni dilediği herhangi bir sûrette terkîb edendir O.” meâlindeki, İnfitâr Sûresi’nin 8. âyet-i kerîmesinin bu manaya işaret ettiğini söylemişlerdir.
Ebû Tâlib el-Mekkî (rah.); “Sizi (aslınızı) ondan (topraktan) yarattık. Sizi (ölümünüzden sonra) yine ona (toprağa) döndüreceğiz. (Yeniden dirilme zamanında da) sizi bir kere daha ondan çıkaracağız.” meâlindeki, Tâhâ Sûresi’nin 55. âyet-i kerîmesini tefsîr ederken şöyle demiştir: “Bir insan, yaratılmak üzere ana rahmine düştüğü zaman vazifeli bir melek, öldüğünde defnolunacağı yerin toprağından bir avuç alıp, bunu ana rahmine düşen o nutfe üzerine serper. Böylece insan, nutfe ve topraktan yaratılmaya başlar.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder