27 Ocak 2022 Perşembe

Paranın geçmediği yer

 Paranın geçmediği yer


Bir yazıda, (Âhirette hatır gönül dinlenmez, para pul geçmez) deniyor. Peki, âhirette peygamberler, âlimler, melekler, şehitler şefaat etmeyecek mi?
CEVAP
Şefaat ayrı bir konudur. Burada kul hakkından bahsediliyor. Bir hadis-i şerif meali:
(Üzerinde kul hakkı olan, ölmeden önce ödeyip helalleşsin! Çünkü âhirette altının, malın [paranın pulun] değeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar, kendi sevaplarından alınır, sevabları olmazsa, hak sahibinin günahları buna yüklenir.) [Buhari]

O yazıdaki hususla hadis-i şerifte bildirilen hususlar aynıdır. İmansızlara hiçbir şefaat yoktur. İki âyet-i kerime meali şöyledir:
(Artık şefaat edicilerin [peygamberlerin, meleklerin, salihlerin, şehitlerin] şefaati, onlara [kâfirlere] fayda vermez.) [Müddesir 48]

(O gün zâlimlerin, ne dostu, ne de şefaatçisi vardır.) [Mümin 18]

Görüldüğü gibi, imansızlar için, âhirette hatır gönül geçmiyor. İmanı varsa, elbette şefaat hakkı olanların, hatırı gönlü yani şefaati geçerlidir. İmanlı olup da üzerinde kul hakkı varsa, yine para pul veya hatır gönül geçmiyor. Kul hakkı için, ya kendi sevabından veriyor veya hak sahibinin günahlarını yükleniyor. Kul hakkı olmazsa, diğer günahlar için şefaat hakkı elbette vardır. 





















TESBİHİN SEVABI*
▪️ Bir zât *Resûlullâh Efendimize* geldi ve:
▪️👉 ```“Dünya benden yüz çevirdi, elimde ne varsa azaldı”``` dedi.
▪️ *Resûlullâh Efendimiz* (s.a.v.):
▪️👉 ```“Meleklerin duâsını, yaratılmışların hürmetine rızıklandıkları tesbihi okumuyor musun?”``` dedi.
▪️👉 O zât: ```“O nedir, Yâ Resûlallâh?”``` diye sordu;
▪️👉 ```“Fecr-i sadıkın doğuşundan, sabah namazını kılıncaya kadar yüz defa``` *‘Sübhanallahi ve bihamdihî sübhânellâhi’l-azîm Estağfirullâh’* ```de. Dünya mecburen ve zelil olarak sana gelecektir. Allâhü Teâlâ, bu tesbihin her kelimesinden, kıyamete kadar Allâh’ı tesbih edecek bir melek yaratır, yaptıkları bütün tesbihlerin sevâbı sana yazılır.”``` buyurdular.
▪️ *Resûlullâh Efendimiz* (s.a.v.) bir hadîs-i şerîflerinde:
▪️👉 ```“Sabah namazı vaktinde (Fecr-i sâdıktan güneş doğuncaya kadar) uyumak rızık genişliğine mâni‘dir.”``` buyurdular.
*[Fazilet Takvimi - 11 Ağustos 2015]*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder