5 Ağustos 2022 Cuma

Arapçada “aşere” on, “âşir” onuncu demektir. Aşure sözü de buradan geliyor. Muharrem ayının 10. günü yani aşure günü Hz. Hüseyin radıyallahu anh Efendimiz’in şehit edildiği acı bir gündür bununla beraber bugün başka önemli olaylarda olmuştur. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir: 1. Allah, Hz. Musa'ya aleyhisselam Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. 2. Hz. Nuh aleyhisselam gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir. 3. Hz. Yunus aleyhisselam balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur. 4. Hz. Âdem'in aleyhisselam tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir. 5. Hz. Yusuf aleyhisselam kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır. 6. Hz. İsa aleyhisselam o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir. 7. Hz. Davud'un aleyhisselam tevbesi o gün kabul edilmiştir. 8. Hz. İbrahim'in aleyhisselam oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur. 9. Hz. Yakub'un aleyhisselam, oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. 10. Hz. Eyyûb aleyhisselam hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur. Kaynak: Sahihi Müslim Şerhi, 6:140.

 Ashâbdan İbn-i Mes'ûd radıyallahu anh Hazretleri, Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi vesellem Efendimizden şöyle rivâyet ediyor :

"Her kim, Muharrem'in onuncu günü olan Aşûrâ günü, nafakası üzerine vâcib olan ehl ü ıyâli için evine getirdiği yiyecekleri âdetinden ziyâde eylerse, Allah, o kimsenin evinde ertesi yıla kadar yümn ü bereket ihsân eder ve o ev halkı o yıl içinde bereket-i ilâhiyyeye nâil olur"
Süfyân bin Uyeyne Hazretleri diyorlar ki :
"Ben, elli yıldır Aşûrâ günü ev halkının rızıklarını genişlettim ve bunu elli yıl tecrübe ettim ve tam elli yıldır evimde bereketden gayrı bir şey görmedim. Aslâ rızk ve geçim darlığı çekmedim. Öyle bir bereket hâsıl oldu ki, hep arttı hiç eksilmedi"





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder