31 Ocak 2022 Pazartesi

"İnsan, dostunun yaşayış biçiminden etkilenir. O halde her biriniz dost edineceği kişiye dikkat etsin." 🌷Hz. Muhammed🌷 (Sav.)

RECEB AYININ FAZÎLETİ Nebî (s.a.v.) buyurdu ki: “Receb ayı, Allâhü Teâlâ’nın seçtiği aylardandır. O Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Receb ayına ta’zîm eden kişi, gerçekten Allâhü Teâlâ’nın emrini büyük tutmuş olur. Allâhü Teâlâ’nın emrine değer vereni de, O, naîm cennetlerine girdirir ve kendisi hakkında en büyük rızâsını kesinleştirir.” (Şuâbü’l Îmân) Resûlullâh (s.a.v.) buyurdu ki: “Allâhü Teâlâ Receb’in her gecesinde: “Receb benim ayımdır, kul benim kulumdur, râhmet de benim râhmetimdir, fazl-ı kerem benim (kudret) elimdedir. Bu ayda benden af isteyeni mağfiret ederim, bunda benden bir şey isteyene de veririm” buyurur.” (Nüzhet’ül Mecâlis) Diğer bir hadîs-i şerîfte: “Receb’in ilk günü oruç tutanın orucu, bir yıllık oruca eşittir. Yedi gün oruç tutana, cehennemin yedi kapısı kapanır. Sekiz gün oruç tutana cennetin sekiz kapısı açılır. Dokuz gün oruç tutanın, Allâhü Teâlâ günâhını sevâba çevirir. On gün oruç tutana gökyüzü tarafından bir ses: “Senin geçmiş günâhların mağfiret olundu” (der)” buyurulmuştur.Şeyhü’l-İmâm Hibbetullah (r.âleyh)’in bildirdiği hadîs-i şerîfte ise şu müjde verilmektedir: “Bir kimse Receb’in ilk günü oruç tutsa, Allâhü Teâlâ onun bu orucunu, yetmiş yıllık günâhına keffâret eder. On beş gün oruç tutsa, Allâhü Teâlâ kıyâmet gününde onun hesâbını kolay görür. Receb ayından otuz gün oruç tutana, Allâhü Teâlâ rızâ berâtı ve hücceti ihsân eder. Onu azâbdan korur” Bir ihtiyâr, Resûlullâh (s.a.v.)’in Receb ayının fazîleti hakkındaki beyânlarından sonra: “Yâ Resûlallâh! Ben ihtiyârım, Receb ayının hepsini tutamam.” dediğinde: “Sen Receb’in evvel günü, ortası ve âhir günü oruçlu ol, cümlesini oruç tutmuş gibi olursun.” buyurmuşlardır. Enes bin Mâlik (r.a.)’ın bildirdiği hadîs-i şerîfte: “Cennette bir köşk vardır. Ona ancak Receb ayını oruç tutmakla geçirenler girer.” buyuruldu. (Hz. Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî (k.s.),Gunyet’üt-tâlibîn, s.267-269)

 




























*1 Şubat 2022 akşam ezanıyla idrâk edeceğimiz mübarek*

*Receb-i Şerif ayı, Şehrullah yani Allahü Teâlânın ayıdır.*

*Bu aya oruçlu girmek lazımdır.*
*Recep ayının*
*1. günü (2 Şubat Çarşamba )*
oruç tutanlara *3 senelik*
*2. günü ( 3 Şubat Perşembe )*
oruç tutana *2 senelik*
*3. günü ( 4 Şubat Cuma )*
oruç tutana *1 senelik*
oruç sevabı verilir,
bu hadisi şerif ile sabittir.
*Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevabı verilir.*
*Bu ay Allahü Teâlânın ayı olduğu için ihlâs suresini çok okumak lazımdır.*
Rabbim,
*Üç Aylarımızı* ve 1 Şubat akşam ezanıyla idrâk edeceğimiz *Receb-i Şerif ayımızı* hakkımızda hayırlı feyizli bereketli mübârek, hakkıyla istafâde edenlerden eylesin.
*Şimdiden Mübârek Üç Aylarımızı ve Receb-i Şerif Ayımızı tebrik eder.*
*Cenâb-ı Hakkın râzı olacağı şekilde idrâk edebilmeyi niyaz ederim.*
Hayırlı bereketli haftalarınız olsun inşaAllah

RECEB AYINDA KILINACAK NAMAZ

Receb-i şerîfin 1’i ile 10’u arasında 10 rekât, 11’i ile 20’si arasında 10 rekât ve 21’i ile 30’u arasında 10 rekât kılınacak Hâcet Namazı vardır. Bunların üçünün de kılınış şekli aynıdır. Yalnızca namazların sonlarında okunacak dualarda fark vardır. Bu 30 rekât namazı kılanlar, hidâyete ererler. Bu namazı kılanın kalbi ölmez. Bu 30 rekât namaz, Resûlullah Efendimizin (s.a.v) berberi Selmân-ı Pâk (r.a.) tarafından rivâyet edilmiştir. Bu namazlar, akşam namazından sonra da yatsı namazından sonra da kılınabilir. Fakat, Cuma ve Pazartesi gecelerinde ve bilhâssa teheccüd vaktinde kılınması daha faziletlidir.

Kılınışı: Hâcet Namazı’na şu niyetle başlanır: “Yâ Rabbi, teşrifleriyle dünyayı nûra gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Receb-i şerîf hürmetine, beni feyz-i ilâhîne, aff-ı ilâhîne, rızâ-yı ilâhîne nâil eyle, âbid, zâhid kullarının arasına kaydeyle, dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyle, rızâ-yı şerîfin için” Allâhü Ekber.
Her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn, 3 İhlâs-ı şerîf okuyup 2 rekâtte bir selâm verilir. Böylece 10 rekât tamamlanır.
• İlk on gün içinde kılınan namazdan sonra, 11 defa “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve Hayyün lâ yemûtü, biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr” okunup dua edilir.
• İkinci on gün içinde yani Receb-i şerîfin 11’i ile 20’si arasında kılınan 10 rekâtten sonra, 11 defa: “İlâhen Vâhiden Ehaden Sameden Ferden Vitran Hayyen Kayyûmen Dâimen Ebedâ” okunup dua edilir.
• Üçüncü on gün içinde, yani Receb-i şerîfin 21’i ile 30’u arasında kılınan 10 rekâtten sonra da 11 defa: “Allâhümme lâ mânia limâ a‘tayte, velâ mu‘tıye limâ mena‘te, velâ râdde limâ kadayte, velâ mübeddile limâ hakemte, velâ yenfeu ze’l-ceddi minke’l-ceddü. Sübhâne Rabbiye’l-Aliyyi’l-a’le’l-Vehhâb, Sübhâne Rabbiye’l-Aliyyi’l-a’le’l-Vehhâb, Sübhâne Rabbiye’l-Aliyyi’l-a‘le’l-Kerîmi’l-Vehhâb, yâ Vehhâbü yâ Vehhâbü yâ Vehhâb” okunur ve dua edilir.
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

KELIME I TEVHIT HAKKINDA MALUMAT Kelime-i Tevhîd hatmi”, Kelime-i Tevhîdi 70 bin kere okumaktır. Nitekim hadis-i şerifte buyruldu ki: “Kim 70 bin ‘Lâ ilâhe illallah’ derse, ölmeden önce Cennet ile müjdelenir.” [Kelime-i Tevhidin Fazileti S. 47; Benzer bir hadis için bkz. İbn Arabî, Fütûhât-ı Mekkiyye, IV, 474; ]

 KELIME I TEVHIT HAKKINDA MALUMAT

Kelime-i Tevhîd hatmi”, Kelime-i Tevhîdi 70 bin kere okumaktır. Nitekim hadis-i şerifte buyruldu ki:
“Kim 70 bin ‘Lâ ilâhe illallah’ derse, ölmeden önce Cennet ile müjdelenir.” [Kelime-i Tevhidin Fazileti S. 47; Benzer bir hadis için bkz. İbn Arabî, Fütûhât-ı Mekkiyye, IV, 474; ]
Tasavvuf ehlinin / eviliyâullah’ın ileri gelenlerinden birçoklarının Kelime-i Tevhid hatmini bu miktar okumalarının müstenidatı / dayanağı, bu hadis-i şerif olsa gerektir.
Bu okunan 70 bin adet Kelime-i Tevhid‘in tesiri, ecri-sevabı-mükafâtı okuyan için olduğu ve kendisi Cennet'le müjdelendiği gibi, aynı hatmin başkaları için de okunması halinde onlar için de aynı neticeyi verir.
***
Nakşi yolu Müceddidin kolu silsilesinin 33. ve son halkasını teşkil eden Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.) hazretleri de, Kelime-i Tevhîd hatminin adedi hususunda,
“70 bin Tevhid de olsa, olabilir… Amma 72 bin olsa daha iyi ve daha müessir olur” buyurmuşlardır. [Nakleden talebesi Hasan Arıkan hocaefendi]
***
Şeyh Ebu’r-Rebi’ (k.s.) hazretleri, keşfi/basîreti/manevi gözü ve görüşü açılmış bir genç ile yemek yiyordu. Yemekten evvel de, 70 bin Kelime-i Tevhîd okumuştu.
Keşfi açılmış genç yemeğe uzanırken bir anda gözünün önünden perdeler kaldırıldı ve annnesinin Cehennem'de azap edildiğini görünce, üzüntü ile elini yemekten çekti, ağlamaya başladı…
Yanındakiler, ‘neden yemediğini ve ağladığını’ sorunca da, gözyaşları içinde gördüklerini anlattı!..
Şeyh Ebu’r-Rebi’ hazretleri içinden,
“Ya Rabbi! Bilirsin ki, yemeğe oturmadan senin rızan için 70 bin Tevhîd okumuştum; onları bu gencin annesine bağışlıyorum” diyerek içinden niyazda bulundu.
Genç hemen tebessüm etmeye-gülümsemeye başladı!..
- ‘Niye tebessüm ettin, gülümsedin?’ denildiğinde,
Annem şu anda cehennemden kurtulup cennetlik oldu da ondan… Ama sebebini bilemiyorum” dedi.
Tabii bilemezdi… Zira onun keşfi ve himmeti o kadardı. Ama Şeyh Ebu’r-Rebi’ hazretleri sebebini çok iyi biliyordu ve o sebep; okunan 70 bin ‘Kelime-i Tevhîd’ idi. [*]

RECEB-İ ŞERİF .(02 Şubat 2022 Çarşamba 1 Recep 1443)

 Ehl-i Sünnet Hanefi

.......RECEB-İ ŞERÎF .......02 Şubat 2022 Çarşamba günü idrak edeceğimiz mübârek Receb ayı, kamerî ayların yedincisidir. “Eşhuru hurum”dan olan bu ay, Şehrullah yani Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çok ilticâ etmelidir. (Misafir geleceği zaman nasıl evimizi temizliyor ve kendimizi çeki düzen veriyorsak, Müslümanlara rahmet ve mağfiret olarak gelen bu ay gelmeden tevbe etmeli, kendimizi madden ve manen temizlemeli ve oruçla karşılamalıyız.)..
“Receb ayının ilk günü oruç tutmak üç senelik günahlara, ikinci gününde oruç iki senelik günahlara; üçüncü gününde oruç bir senelik günahlara keffarettir. Sonraki her gün bir aya keffarettir.” (Hadîs-i Şerîf, Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
“Beş gece vardır ki, bu gecelerde yapılan duâlar reddolunmaz. Cuma gecesi, Receb ayının ilk gecesi, Şabân ayının on beşinci (yani berât) gecesi ve bayram geceleri.” (Hadîs-i Şerîf, Musannef-i Abdurrezzâk)

Receb-i Şerif ayında her gün, başında ve sonunda 7’şer Fâtiha ile 100 İhlâs-ı Şerif okumak çok sevâptır.

 RECEB-İ ŞERİF'in, İlk cuma gecesi “Regâib Kandili”, (03 Şubat 2022 Perşembe akşamı)

REGÂİB GECESİ VE BU GECEDE YAPILACAK İBÂDETLER.....
Receb-i Şerîfin ilk cuma gecesi, yâni 02 Şubat 2022 Perşembeyi Cumaya bağlayan gece Regâib Gecesi’dir. Bu geceyi oruçlu olarak karşılamalıdır. Regâib gecesi, akşamla yatsı arasında 12 rek’at Hâcet namazı kılınır. İki rek’atte bir selâm verilerek kılınan bu namazda, Fâtiha’dan sonra her rek’atte 3 İnnâ enzelnâhü… ile 12 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra, 7 Salât-ı Ümmiye okunup secdeye varılır. Salât-ı Ümmiye şudur: “Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedini’n- nebiyyi’l-ümmiyyi ve alâ âlihı ve sahbihı ve sellim.”
Secdede 70 defa “Sübbûhun Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l- melâiketi ve’r-Rûh” okunur. Secdeden kalkıp bir defa “Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta’lem. İnneke ente’l-e’azzü’l-ekrem.” okunur. Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa “Sübbûhun Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâiketi ve’r-Rûh” okunur. Secdeden sonra duâ edilir. Duâda Allâh’a şu şekilde ilticâ etmelidir: “Allâhümme bârik lenâ Recebe ve Şa’bâne ve belliğnâ Ramazân.” Regâib Gecesi’nden sonraki gündüzde, yani cuma günü öğle ile ikindi arasında 2 rek’atte bir selâm verilerek 4 rek’at teşekkür namazı kılınır. Her rek’atte 1 Fâtiha, 7 Âyetü’l-Kürsî, 5 İhlâs-ı şerîf, 5 Kul eûzü birabbi’l-felak, 5 Kul eûzü birabbi’n-nâs sûreleri okunur. Namazdan sonra 25 defa “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l- aliyyi’l-azîmi’l-kebîri’l-müteâl”, 25 defa “Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk” diyerek istiğfâr ve sonra da duâ edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)