1 Kasım 2021 Pazartesi

VİTİLİGO (ALA-ALACA):


Vitiligo, ciltte süt beyazı renginde lekelerin oluşmasına neden olan bir deri hastalığıdır. Alaca hastalığı ya da ala hastalığı olarak da bilinen vitiligo, çoğunlukla farklı yaşlarda ortaya çıkabilen genetik faktörlerin etkin olduğu bir hastalıktır.
Cilt üzerinde yama şeklinde beyazlıklar olarak kendini gösteren vitiligo ya da halk arasında bilinen adıyla alaca hastalığı, 100 kişiden birinde görülebilen bir durumdur. Vitiligo belirtileri, çoğunlukla cildin güneş ışığına maruz kalması sonucu görülmeye başlıyor. El-ayak-yüz gibi güneşi daha çok gören bölgelerde daha belirgin olarak ortaya çıkan lekeler, çoğunlukla küçük beyaz bir nokta olarak başlayıp büyüyebiliyor.
Vitiligo Neden olur:
Vitiligo hastalığı, cilde rengini veren pigmentlerin üretimi için gerekli olan melanosit hücrelerinin hasar görmesi ve işlevlerini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkıyor. Yeterince pigment üretilememiş bölgelerde ortaya çıkan beyaz lekeler, çeşitli boyutlarda ve şekillerde oluşabiliyor. Pigment kaybına bağlı olarak lekelerin rengi ve yoğunluğu farklı olabiliyor.
Genetik faktörler, vitiligonun ortaya çıkmasında birincil etken olarak kabul ediliyor. Ancak stres, yaralanmalar, ateşli hastalıklar ve ciddi güneş yanıkları sonucunda da pigment oluşumunu destekleyen dokular zarar görebilir. Bu nedenlerle de vitiligo ortaya çıkabilir. Otoimmun (öz-bağışıklık) sistem ile alakalı hastalıklar olan pernsiyoz anemi (kansızlık), tip-1 diyabet, hashimato tiroidi, sedef hastalığı gibi durumlar da vitiligoyu tetikleyebilir.
UYGULAMA:
Aynısefa : Taze bitkinin özsuyunu çıkararak günde 2-3 kez leke olan bölgelere sürün kısa vadede sonuç beklemeyin düzenli ve sabırla kullandığınızda lekelerden eser kalma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder