1 Kasım 2021 Pazartesi

Un ve ekmekte kullanılan, domuz ve insan saçından elde edilen bir katkı maddesi olan L-Sistein. Bu madde Çin’de üretilmekte ve diğer ülkeler

 Un ve ekmekte kullanılan, domuz ve insan saçından elde edilen bir katkı maddesi olan L-Sistein. Bu madde Çin’de üretilmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir.

E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir.
Başta ekmek olmak üzere hamurlarda kullanılan ve hamurun daha rahat işlenmesini sağlayan bu madde, birçok hastalığa da sebep olabiliyor.
Sistein;
*Hamurun asidini arttırmak
*Su oranını arttırmak ve bayatlamasını geciktirmek
*Hamurunun karışma zamanını kısaltmak için
*Yayıldıktan sonra pizza ve hamur tabakasının büzülmesini (kendini çekmesini) durdurup hamurun şeklini muhafaza etmesini sağlamak için,
*Yufkaların kolay ve ince açılmasını ve yırtılmamasını sağlamak için
*Çeşitli pastacılık işlem kademeleri arasında hamurun hareketine yardımcı olmak için kullanılır.
1 ton un için 3 gr sistein yeterli olmakta ve be­yaz renk­li bir toz gö­rü­nü­mün­de ol­du­ğun­dan as­la fark edi­le­me­mek­te­dir.
Sistein; ay çöreği, rulolar, bazı kekler, pide, pizza ve ekmekler, kraker ve tost gibi çeşitli fırın ürünlerinde kullanılmaktadır.
Ayrıca bebek sütlerinde besleyici olarak, bazı diyet yiyeceklerinde katkı maddesi olarak, öksürük ilaçlarında balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır.
Sistein’in kökeni, insan saçı, domuz kılı, sığır boynuzu, kuş tüyü ve petrol ürünleri ve sentetik malzemedir.
Sistein yalnızca Japon, Çin ve Almanya’da üretilmektedir. Domuz kılı ve İnsan saçı en ucuz olduğu için de en çok domuz kılı ve insan kılından üretilmektedir.
Domuzun haram olduğu gibi, Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haram durumundadır. İslam, insan vücudunun herhangi bir parçasını kullanmaya izni vermemiştir.
Birçok fırın ve pastanede, kolay açılması ve daha verimli olması için hamurlara, "katkı maddesi" adı altında katkılar katılmaktadır ama kimse içerisinde ne var diye sorgulamıyor maalesef.
Unut­ma­ya­lım ki, neyle besleniyor ve ne yiyorsak fıtratımızda onunla ilgili haller teşekkül eder.
Ne yersek O oluruz.
Dikkat etmeliyiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder