2 Kasım 2021 Salı

Hicr Sûresinin Âyetlerin Tefsîri ve İzâhı

 Hicr Sûresinin Âyetlerin Tefsîri ve İzâhı

﴿ قَالَ هٰذَا صِرَاطٌ عَلَيَّ مُسْتَق۪يمٌ ﴿٤١﴾ اِنَّ عِبَاد۪ي لَيْسَ لَكَ عَلَيْهِمْ سُلْطَانٌ اِلَّا مَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْغَاو۪ينَ ﴿٤٢﴾ وَاِنَّ جَهَنَّمَ لَمَوْعِدُهُمْ اَجْمَع۪ينَۙ ﴿٤٣﴾لَهَا سَبْعَةُ اَبْوَابٍۜ لِكُلِّ بَابٍ مِنْهُمْ جُزْءٌ مَقْسُومٌ۟ ﴿٤٤﴾﴾
41-44. Allâh’u Teâlâ da buyurdu ki: ″İşte Bana ulaşan doğru yol budur.* Azgınlardan sana tâbi olanlar dışında, kullarım üzerinde senin bir hâkimiyetin yoktur.* Şüphesiz ki, o azgın olanların hepsine vaad edilen yer, Cehennemdir.* Onun yedi kapısı vardır, her kapıdan şeytana tâbi olanlardan bir kısmı girer.″
İzah:
Cehennemin yedi derecesinin yedi ayrı kapısı vardır. Her kapı, İblis’e tâbi olan belli bir zümrenin girişi için ayrılmıştır.
Bu hususta Hz. Ali (Kerremallâhu veche)’nin şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
Cehennemin kapıları, üst üste bulunan yedi kattan oluşmaktadır. Önce birinci katın kapısı açılıp orası doldurulur. Sonra ikincisinin, sonra üçüncüsünün. Nihâyet hepsi doldurulur.
İbn-i Cüryec Radıyallâhü anhu ise, bu yedi kapıdan herbirinin, ait olduğu Cehennem katlarının adlarını şöyle saymıştır:
İlkinin adı ″Cehennem″ ondan sonra gelen ″Lezâ″ ondan sonra gelen ″Hutâme″ ondan sonra gelen ″Saîr″ ondan sonra gelen ″Sekar″ ondan sonra gelen ″Cahim″ ondan sonra gelen ″Hâviye″dir.
Cehennem hakkında Resûlullah (Sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
لِجَهَنَّمَ سَبْعَةُ أَبْوَابٍ بَابٌ مِنْهَا لِمَنْ سَلَّ السَّيْفَ عَلَى أُمَّتِي (ت عن ابن عمر)
″Cehennemin yedi kapısı vardır. Bu kapılardan birisi, ümmetime kar­şı kılıç çeken kimseleredir.″ [1]
[1] Sünen-i Tirmizî. Tefsir’ul-Kur’ân 16.
💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐FATİHA OKUMANIN FAZİLETİ
Hz. Ebûbekir (r.a.) buyurdular: "Vallâhi'l-Azîm (Azim olan Allâh'a yemin ederim), Muhammed (s.a.v.) bana şöyle söyledi;
Resûlullah (s.a.v.): "Vallâhi'l-Azîm, Cebrail (a.s.) bana şöyle söyledi:
Cebrail (a.s.): "Vallâhi'l-Azîm, Mikail (a.s.) bana şöyle söyledi:
Mikail (a.s.): "Vallâhi'l-Azîm, İsrafil (a.s.) bana şöyle söyledi:
İsrafil (a.s.): "Vallâhi'l-Azîm, Allâhü Teâlâ Azze ve Celle şöyle buyurdu:
"İzzetime, celâlime, cömertliğime ve keremime yemin ederim; kim Bismillâhirrahmânirrahîm ile Fatiha'yı bir kere okursa -sizi şahit tutarım ki- onu bağışlarım, iyiliklerini kabul eder ve kötülüklerini görmezden gelirim."
Bir hadîs-i şerîfte Cebrâil (a.s.) Peygamber Efendimize (s.a.v.): "Ya Muhammed! "Şüphesiz onların hepsine va'd olunan yer Cehennem'dir." meâlindeki (Hıcr sûresinin, 43.) âyeti inince ümmetin hakkında cehennemden korkmuştum. Ancak Fatiha sûresi inince emin oldum." buyurdular.
Hadîs-i Şerîf:
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yanına gelen bir kimseye "Sana Kur'ân-ı Kerîm'in en faziletli sûresini bildireyim mi?" buyurdular ve "Elhamdü lillâhi rabbi'l-âlemin" (Fatihâ sûresini) okudular." (Hâkim, el-Müstedrek)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder