25 Haziran 2021 Cuma

Bin Yıllık Tecrübe Bölgede Kullanılan Halk İlaçları: 1.. 1- Böceğin soktuğu yere derhal bir hayvan nalı basılır. Sonra da bu yere yoğurt sürülür. Böylece şiş önlenmiş olur. 2- Burun kanamalarında örümcek ağı ovularak içindeki iri kısım atılır. Kalan toz kısım ise buruna hızlıca çekilir. Böylece akan kan durdurulur. 3- Parmak veya buna benzer küçük kesilmeler veya kesiklerde de akan kanın durdurulması için temiz bir bez parçası yakılarak külü basılır. 4- Ezik veya çürükler için siyah et bağlanır. Kuyruk kapağı (koyunun kuyruk kısmının derisi) bağlanarak sarılır.


5- Yanan yere hamur konur, üzerine yumurta sarısı dökülür. Kaynamış yumurtaların sarısı ayrılır. Hafif ateşli bakır bir kap içerisinde kavrulur.
6- Yumurta yağı çıkarılır. Bu yağ telekle yanan bölgeye sürülür. Yanık iz bırakırsa salatalık ezilir suyu sürülerek iz kalmaması sağlanır. Zehirlenen bir kimseye yumurta akı içirilir. Hasta soğuk suya sokulur. 7- İshal için süzülmüş yavan yoğurt yedirilir. Koyu ve demli çay içirilir.
8- Yine ishal için sumak yenir veya suyu içirilir.
9- Kabızlık için sinameki kaynatılarak suyu içirilir. Ve yine kabızlık için pekmez içilir. (Dut pekmezi)
10- Uykusuzluk için haşhaş tohumu Polat şekeri ile dövülerek içilir.
11- Kansızlık için pekmez, ciğer dalak yenilir.
12- Ağrılı ve romatizmalı yerlere ısırgan otu sürülür.
13- Yine romatizma için ağrının olduğu yere Mayıs çiçeği bağlanır.
14- Göğüs ağrılarına kabak pişirilerek sarılır. Yine bu iş için maydanoz sütte pişirilir bağlanır. Ve yine bu iş için Mayıs (ahbun) bağlanır.
15- Kadınların adet görememeleri hali (tıp dilinde Amenore) için ebegümeci kökü iyice dövülür temiz bir beze sarılarak ateşe gömülür. Ateşte pişen bu toz ılık iken kirli yün içinde rahmin içine konur.
16- Çocuk düşürmek için sarı saman ile eski duvar kerpici kaynatılır ve bunun buharına oturulur.
17- Ayak yorgunluğunun giderilmesi için suya tuz konulur ve bu suyun içine ayaklar konularak dinlendirilir.
18- Bel ağrısı için karasakız denilen madde yakı olarak bele vurulur.
19- Hıçkırık önlemesi için havuç buruna tutularak derin derin nefes alınır.
20- Diş temizliği için meşe külü kömürüne biraz tuz konularak dişler fırçalanır (ovulur).
21- Ağız kokusunu gidermek için nane yenilir.
22- Ağız kokusunu gidermek için maydanoz yenilir.
23- Ağız kokusunu gidermek için anason yenilir.
24- Mide ağrısını önlemek için nane kaynatılarak çay gibi içilir.
25- Hazımsızlık için soda veya sirke içilir.
26-Kulak ağrısını dindirmek için zeytinyağıyla soğan kabuğu kaynatılır bununla da kulağa damlatılır. 27- Şeker hastalığı için: Üç bağ maydanoz, dört limon bir çay bardağı konyak, bu malzemeler bir tencereye doldurularak üçte birisi kalıncaya kadar kaynatılır. Sonra da soğutularak süzüldükten sonra içilir.
28- Şeker hastalığı için kayısının acı olan çekirdeği yenir.
29- Kas ezilmesi ve diğer ezikler için zeytin çekirdeği ile dövülür ezik olan yere akşam bağlanırsa sabaha kadar kalırsa incinme ve ezik iyi olur.
30- Her türlü yanık için malzeme olarak; bir çay bardağı zeytinyağı bir fındık büyüklüğünde balmumu, iki üç tane aspirin hapı bunlar karıştırılarak yanık üzerine tavuk teleği ile sürülürse yanık için iyi bir merhemdir.
31- Yara, apse veya çıbanlar için kadınlarda umma adı verilen göğüs şişmesi halinde iki baş soğan pişirilerek rendelenir ve bir fındık büyüklüğünde balmumu ve bir bardak zeytinyağı ve bir sabun kalıbında da yetecek kadar kazınır yarım çay bardağı su bir kaşık kadar şeker ve bir miktar da un. Bütün bu malzemeler birbirine karıştırılarak pişirilir. (Sadece haşlanacak kadar) bunun katı olmaması için ununun az katılması da gereklidir. Bu karışım yaraya üç veya beş gün bağlanmalıdır.
32- Kılıç yarası için kılıç otu adı verilen ot (bu çiçek top sarıçiçek şeklindedir) ovularak toz haline getirilir ve kılıç darbesiyle yaralanmış veya kesilmiş olan yere konulursa bu yarayı kurutur.
33- Mayasıl için mayasıl otu adı verilen ot kaynatılarak suyu içilir.
34- Solucan otu adı verilen ot yenilirse veya kaynatılarak suyu içirilirse solucanları döker.
35- Şeker hastalığı için karamuk kökü kaynatılarak içilir.
36- Böbrek taşını düşürmek için çiğil (kuşburnu) kaynatılarak içilirse (üç gün üst üste) böbrek taşları düşer.
37- Tansiyonu düşürmek için limon yenir. Tansiyonu düşürmek için sarımsak da yenmektedir.
38- Sulanmış yarayı veya çıbanı deşmek için ebegümeci ile süt ve un karıştırılarak bir merhem haline getirilerek bağlanmalıdır.
39- Çıbanı delmek için içine cam tozu konulmuş lokum bağlanır.
40- Romatizmalı yerin sızısını önlemek için ispirto ağrılı yere sürülür ve ardından da kirli yün bu bölgeye bağlanır üç veya yedi gün durdurulmalıdır.
41- Göz ağrısı için yumurtayı kaynatır soyar ve böylece bağlanırsa herhangi bir şeyin değmesiyle ağrımaya başlamış olan gözün ağrısı dindirilir.
42- Gözlerin karın yağmasıyla birlikte “Karıkma” olursa bir ateşin üzerine (kemre ateşinin üstüne) bir miktar kar konularak bu buharın üzerine de gözler tutulursa karıkma geçer.
43- Romatizmalı yere üzerlik otu tohumuyla birlikte pişirilerek kaynatılıp bağlanırsa iyi gelmektedir.
44- Yapışkan dikeni (Bağ yaprağı) adı verilen ot romatizmalı yere pişirilerek bağlanırsa (yedi gün) romatizmanın ağrısı geçer.
45- Sarılık hastalığının tedavisi için: Karamuk bitkisinin sarı renkli kökü kaynatılır, çok acı olan suyu sabahları aç karnına içilirse sarılık hastalığı iyi olur.
46- Yine sarılık hastalığı için sarı süpürge suda ıslatılarak güneşte bekletilir sonra bu hasta bu su ile banyo yaptırılırsa sarılık hastalığı iyi olur.
47- Sarılık hastalığının tedavisi için su dolu bir kaba canlı bir alabalık konur. Bu balığın gözüne de sarılık olan kimse baktırılır. Bu balık ölünce de hastanın iyi olacağına inanılır.
48- Altın çiçeği çay gibi kaynatılarak içilirse böbrek taşlarını düşürür.
49- Karın ağrılarını gidermek için nane kaynatılarak içilir. Kırk sinir otu kaynatılarak çay gibi suyu içilirse basur için iyi gelir.
50- Dağ karamuğunun kökü kaynatılarak içilirse basur için iyi gelir.
51- Dağ karamuğunun meyvesi (üzümü) kaynatılarak içilirse şeker hastalığına iyi gelir. Çünkü şekeri düşürme özelliği bulunmaktadır.
52- Yalangının sarıçiçeği sigara gibi sarılarak içilirse nefes darlığını giderir. Çünkü nefes darlığını söker.
53- Vücut hararetini önlemek için Çiğil (kuşburnu)kaynatılarak içilirse harareti düşürür. Ayrıca bu bitkinin alerjik hastalıklara da suyunun kaynatılarak içilmesi şifa etmektedir.
54- Yorulan veya inme inen eşeğin şişen ayağına bir jilet atarak insan pisliği de bağlanırsa o şişi iner.
55- İneklerde meydana gelen ve celberek adı verilen çıban cinsindeki yarayı delmek için ince bir demir çubuk ısıtılarak iyice kızartılır o şiş yere sokularak burası dağlanırsa buradan bir daha şişlik meydana gelmez.
56- Atın şişen boğazını delmek için kabuklu çir çekirdeğiyle dövülerek pişirilerek bağlanırsa bu şiş iner.
57-Şeftali yaprağı lapa haline getirilerek karın üzerine konursa barsak kurtlarını düşürür.
58-Barsak kurtlarını dökmek için yarım kilo kadar nohut bir gün kadar bir sirke içinde bırakıp sabahları aç karnına yenirse döker. Aynı zamanda bir kısmı da lapa haline getirilir ve üzerine oturulursa bu kurtları düşürür.
59- Böbrek iltihapları için susam ve susamlı yiyecekler yenir. Her gün de tahin helvası yenirse iltihaplar geçer.
60- Zeytinyağı bir tavanın içinde iyice eritilerek kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Bu yağ iyice soğuduktan sonra ağrıyan bel üzerine sürülürse bel ağrısı geçer.
61- Papatya kaynatılıp içildiği takdirde(aynı çay gibi)böbrek iltihaplarını döker.
62- Kereviz kaynatılıp suyu içilirse böbrek ve mesane iltihaplarına iyi gelir.
63- Yarım kilo turp tohumu ile yarım kilo bal karıştırılır ve macun haline getirdikten sonra sabah akşam bir ceviz büyüklüğünde yenilirse bel gevşekliğine iyi gelir.
64- Sarısabır otu çıbana sürülürse iyi gelir. Çıbanı iyi eder.
65- Çocuğu olmayan kadın ile erkek böğürtlenin kökünü kaynatır ve on beş gün üst üste içerlerse iyi gelir.
66- Fildişi toz haline getirilir ve at sütüyle de karıştırılarak fitil yapılır ve kadının avret mahalline (rahmine) kon ve at sütüyle de karıştırılarak fitil yapılır ve kadının avret mahalline (rahmine) konursa çocuğu olmayan kadın için iyi gelir.
67- Bir miktar nişadır ile bal karıştırılarak merhem şeklinde sivilceye sürülürse iyi gelir. Aynı zamanda lekeler için de iyi gelir.
68- Dil peltekliği için bal ile nane ve papatya karıştırılarak kaynatılır ve macun haline getirilir bu macun da dilaltına bunlarla ovulur ve ayrıca ağızda gargara yapılırsa dil peltekliği gider.
69- Sara hastalığı olanlar için üzerlik tohumuyla pekmez kaynatılıp içirilirse hasta şifa bulur.
70-İncir ile kekik bol miktarda yenirse vücuda kan verir.
71- Böbrek ve safradaki taşları veya kumları dökmek için dört yaşındaki bir tekenin bardak dolusu kanı temiz bir bardak içine alınır ve bu kan kurutulur. Kurutulduktan sonra toz haline getirilmiş olan bu kan bir bardak limonata ile içilirse iyi gelir.
72- Hazım kolaylığı için sumak ile kimyon karıştırılıp sabahleyin ekmekle yenmelidir.
73- Üzerlik tohumu ile pekmez kaynatılarak içilirse sar’a ve delilik hastalığı için iyi gelir.
74- Mide ülserini iyi etmek için bir miktar keten tohumu ile bal (süzme) karıştırılarak macun haline getirilir aç karnına 15 gün yenmeye devam edilirse iyi gelir.
75-Zayıflığı gidermek için inek sütü ile biraz pekmez katılarak içilir.
76-Nefes darlığı için bakla yenir ve bakla öksürüğü de önleyicidir.
77-Anason kaynatılıp içilirse nefes darlığını ve öksürüğü giderir.
78-Anason ağızda çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Kalp çarpıntısına iyi gelir.
79-Çörek otu kuru üzümle macun yapılarak yenirse (sabahları) balgamı söker, kulunç ve yel ağrılarına iyi gelir. Aynı zamanda idrarı da söker.
80-Çelik bir demir kırk defa kızdırılır ve aynı suda kırk defa söndürülürse kalp çarpıntısını, mide zayıflığını giderir ve erkekliği de kuvvetlendirir.
81-Kereviz tohumuyla ısırgan tohumu bir miktar koyun sütüyle kaynatılarak içilirse ve buna en az On beş gün devam edilirse mide, göğüs ve kanser hastalıklarına, böbrek ve dalak hastalıklarına iyi gelir.
82- Menekşenin kökü veya bitkisi kaynatılarak içilirse kusmayı önler.
83- Menekşenin kökü veya bitkisi kaynatılarak içilirse mide ağrısına ve karaciğer rahatsızlığına iyi gelir.
84- Kuzukulağı otu yenirse harareti önler.
85- Kuzukulağı otu ekmeğe dürülerek yenirse safrayı önler ateşi düşürür.
86- Nar suyu ve narın zarıyla yenmesi mideyi kuvvetlendirir, temizler.
87- Ağız kokusunu ve balgamı gidermek için kuru üzüm yenir.
88- Tuzlu suyla ağız çalkalanır ve gargara yapılırsa diş ağrısını keser.
89- Vücut hararetini söndürmek için arpa ile papatya kaynatılarak içilir.
90- İtdirseği denilen göz hastalığı üzerine sarımsak sıkılırsa iyi olur.
91- Sarımsak tansiyon düşürür. Tansiyon ayarını düzeltir.
92- Sarımsak yenmesi nefes borularını açar.
93- Havuç suyu içilirse baş ağrısını giderir.
94- Böcek sokmasına karşı biraz nane ile biraz da kekik ağızda çiğnenerek böceğin soktuğu yere lapa şeklinde konursa ağrıyı keser.
95- Böceğin soktuğu yere kolonya sürüldüğü gibi, soğuk tuzlu su ve sirke ile yıkanırsa ağrıyı dindirir.
96- Kedi veya köpek ısırmasına karşı ısırılan yere lahana yaprağının sarılması iyi gelir.
97- Böceğin soktuğu yere sarımsak suyu sürülürse ağrıyı dindirir.
98- Kedi, köpek, fare ısırmasına karşı bir diş sarımsak ve zeytinyağı dövülerek macun yapılarak sürülür.
99- Burun kanamasını durdurmak için ısırgan otunun suyu buruna damlatılırsa burun kanamasını keser.
100- Küçük boylu yanmalar için bir miktar patates rendelenerek sürülür.
31- Yara, apse veya çıbanlar için kadınlarda umma adı verilen göğüs şişmesi halinde iki baş soğan pişirilerek rendelenir ve bir fındık büyüklüğünde balmumu ve bir bardak zeytinyağı ve bir sabun kalıbında da yetecek kadar kazınır yarım çay bardağı su bir kaşık kadar şeker ve bir miktar da un. Bütün bu malzemeler birbirine karıştırılarak pişirilir. (Sadece haşlanacak kadar) bunun katı olmaması için ununun az katılması da gereklidir. Bu karışım yaraya üç veya beş gün bağlanmalıdır.
32- Kılıç yarası için kılıç otu adı verilen ot (bu çiçek top sarıçiçek şeklindedir) ovularak toz haline getirilir ve kılıç darbesiyle yaralanmış veya kesilmiş olan yere konulursa bu yarayı kurutur.
33- Mayasıl için mayasıl otu adı verilen ot kaynatılarak suyu içilir.
34- Solucan otu adı verilen ot yenilirse veya kaynatılarak suyu içirilirse solucanları döker.
35- Şeker hastalığı için karamuk kökü kaynatılarak içilir.
36- Böbrek taşını düşürmek için çiğil (kuşburnu) kaynatılarak içilirse (üç gün üst üste) böbrek taşları düşer.
37- Tansiyonu düşürmek için limon yenir. Tansiyonu düşürmek için sarımsak da yenmektedir.
38- Sulanmış yarayı veya çıbanı deşmek için ebegümeci ile süt ve un karıştırılarak bir merhem haline getirilerek bağlanmalıdır.
39- Çıbanı delmek için içine cam tozu konulmuş lokum bağlanır.
40- Romatizmalı yerin sızısını önlemek için ispirto ağrılı yere sürülür ve ardından da kirli yün bu bölgeye bağlanır üç veya yedi gün durdurulmalıdır.
41- Göz ağrısı için yumurtayı kaynatır soyar ve böylece bağlanırsa herhangi bir şeyin değmesiyle ağrımaya başlamış olan gözün ağrısı dindirilir.
42- Gözlerin karın yağmasıyla birlikte “Karıkma” olursa bir ateşin üzerine (kemre ateşinin üstüne) bir miktar kar konularak bu buharın üzerine de gözler tutulursa karıkma geçer.
43- Romatizmalı yere üzerlik otu tohumuyla birlikte pişirilerek kaynatılıp bağlanırsa iyi gelmektedir.
44- Yapışkan dikeni (Bağ yaprağı) adı verilen ot romatizmalı yere pişirilerek bağlanırsa (yedi gün) romatizmanın ağrısı geçer.
45- Sarılık hastalığının tedavisi için: Karamuk bitkisinin sarı renkli kökü kaynatılır, çok acı olan suyu sabahları aç karnına içilirse sarılık hastalığı iyi olur.
46- Yine sarılık hastalığı için sarı süpürge suda ıslatılarak güneşte bekletilir sonra bu hasta bu su ile banyo yaptırılırsa sarılık hastalığı iyi olur.
47- Sarılık hastalığının tedavisi için su dolu bir kaba canlı bir alabalık konur. Bu balığın gözüne de sarılık olan kimse baktırılır. Bu balık ölünce de hastanın iyi olacağına inanılır.
48- Altın çiçeği çay gibi kaynatılarak içilirse böbrek taşlarını düşürür.
49- Karın ağrılarını gidermek için nane kaynatılarak içilir. Kırk sinir otu kaynatılarak çay gibi suyu içilirse basur için iyi gelir.
50- Dağ karamuğunun kökü kaynatılarak içilirse basur için iyi gelir.
51- Dağ karamuğunun meyvesi (üzümü) kaynatılarak içilirse şeker hastalığına iyi gelir. Çünkü şekeri düşürme özelliği bulunmaktadır.
52- Yalangının sarıçiçeği sigara gibi sarılarak içilirse nefes darlığını giderir. Çünkü nefes darlığını söker.
53- Vücut hararetini önlemek için Çiğil (kuşburnu)kaynatılarak içilirse harareti düşürür. Ayrıca bu bitkinin alerjik hastalıklara da suyunun kaynatılarak içilmesi şifa etmektedir.
54- Yorulan veya inme inen eşeğin şişen ayağına bir jilet atarak insan pisliği de bağlanırsa o şişi iner.
55- İneklerde meydana gelen ve celberek adı verilen çıban cinsindeki yarayı delmek için ince bir demir çubuk ısıtılarak iyice kızartılır o şiş yere sokularak burası dağlanırsa buradan bir daha şişlik meydana gelmez.
56- Atın şişen boğazını delmek için kabuklu çir çekirdeğiyle dövülerek pişirilerek bağlanırsa bu şiş iner.
57-Şeftali yaprağı lapa haline getirilerek karın üzerine konursa barsak kurtlarını düşürür.
58-Barsak kurtlarını dökmek için yarım kilo kadar nohut bir gün kadar bir sirke içinde bırakıp sabahları aç karnına yenirse döker. Aynı zamanda bir kısmı da lapa haline getirilir ve üzerine oturulursa bu kurtları düşürür.
59- Böbrek iltihapları için susam ve susamlı yiyecekler yenir. Her gün de tahin helvası yenirse iltihaplar geçer.
60- Zeytinyağı bir tavanın içinde iyice eritilerek kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Bu yağ iyice soğuduktan sonra ağrıyan bel üzerine sürülürse bel ağrısı geçer.
61- Papatya kaynatılıp içildiği takdirde(aynı çay gibi)böbrek iltihaplarını döker.
62- Kereviz kaynatılıp suyu içilirse böbrek ve mesane iltihaplarına iyi gelir.
63- Yarım kilo turp tohumu ile yarım kilo bal karıştırılır ve macun haline getirdikten sonra sabah akşam bir ceviz büyüklüğünde yenilirse bel gevşekliğine iyi gelir.
64- Sarısabır otu çıbana sürülürse iyi gelir. Çıbanı iyi eder.
65- Çocuğu olmayan kadın ile erkek böğürtlenin kökünü kaynatır ve on beş gün üst üste içerlerse iyi gelir.
66- Fildişi toz haline getirilir ve at sütüyle de karıştırılarak fitil yapılır ve kadının avret mahalline (rahmine) kon ve at sütüyle de karıştırılarak fitil yapılır ve kadının avret mahalline (rahmine) konursa çocuğu olmayan kadın için iyi gelir.
67- Bir miktar nişadır ile bal karıştırılarak merhem şeklinde sivilceye sürülürse iyi gelir. Aynı zamanda lekeler için de iyi gelir.
68- Dil peltekliği için bal ile nane ve papatya karıştırılarak kaynatılır ve macun haline getirilir bu macun da dilaltına bunlarla ovulur ve ayrıca ağızda gargara yapılırsa dil peltekliği gider.
69- Sara hastalığı olanlar için üzerlik tohumuyla pekmez kaynatılıp içirilirse hasta şifa bulur.
70-İncir ile kekik bol miktarda yenirse vücuda kan verir.
71- Böbrek ve safradaki taşları veya kumları dökmek için dört yaşındaki bir tekenin bardak dolusu kanı temiz bir bardak içine alınır ve bu kan kurutulur. Kurutulduktan sonra toz haline getirilmiş olan bu kan bir bardak limonata ile içilirse iyi gelir.
72- Hazım kolaylığı için sumak ile kimyon karıştırılıp sabahleyin ekmekle yenmelidir.
73- Üzerlik tohumu ile pekmez kaynatılarak içilirse sar’a ve delilik hastalığı için iyi gelir.
74- Mide ülserini iyi etmek için bir miktar keten tohumu ile bal (süzme) karıştırılarak macun haline getirilir aç karnına 15 gün yenmeye devam edilirse iyi gelir.
75-Zayıflığı gidermek için inek sütü ile biraz pekmez katılarak içilir.
76-Nefes darlığı için bakla yenir ve bakla öksürüğü de önleyicidir.
77-Anason kaynatılıp içilirse nefes darlığını ve öksürüğü giderir.
78-Anason ağızda çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Kalp çarpıntısına iyi gelir.
79-Çörek otu kuru üzümle macun yapılarak yenirse (sabahları) balgamı söker, kulunç ve yel ağrılarına iyi gelir. Aynı zamanda idrarı da söker.
80-Çelik bir demir kırk defa kızdırılır ve aynı suda kırk defa söndürülürse kalp çarpıntısını, mide zayıflığını giderir ve erkekliği de kuvvetlendirir.
81-Kereviz tohumuyla ısırgan tohumu bir miktar koyun sütüyle kaynatılarak içilirse ve buna en az On beş gün devam edilirse mide, göğüs ve kanser hastalıklarına, böbrek ve dalak hastalıklarına iyi gelir.
82- Menekşenin kökü veya bitkisi kaynatılarak içilirse kusmayı önler.
83- Menekşenin kökü veya bitkisi kaynatılarak içilirse mide ağrısına ve karaciğer rahatsızlığına iyi gelir.
84- Kuzukulağı otu yenirse harareti önler.
85- Kuzukulağı otu ekmeğe dürülerek yenirse safrayı önler ateşi düşürür.
86- Nar suyu ve narın zarıyla yenmesi mideyi kuvvetlendirir, temizler.
87- Ağız kokusunu ve balgamı gidermek için kuru üzüm yenir.
88- Tuzlu suyla ağız çalkalanır ve gargara yapılırsa diş ağrısını keser.
89- Vücut hararetini söndürmek için arpa ile papatya kaynatılarak içilir.
90- İtdirseği denilen göz hastalığı üzerine sarımsak sıkılırsa iyi olur.
91- siyah Sarımsak tansiyon düşürür. Tansiyon ayarını düzeltir.
92- siyah Sarımsak yenmesi nefes borularını açar.
93- Havuç suyu içilirse baş ağrısını giderir.
94- Böcek sokmasına karşı biraz nane ile biraz da kekik ağızda çiğnenerek böceğin soktuğu yere lapa şeklinde konursa ağrıyı keser.
95- Böceğin soktuğu yere kolonya sürüldüğü gibi, soğuk tuzlu su ve sirke ile yıkanırsa ağrıyı dindirir.
96- Kedi veya köpek ısırmasına karşı ısırılan yere lahana yaprağının sarılması iyi gelir.
97- Böceğin soktuğu yere sarımsak suyu sürülürse ağrıyı dindirir.
98- Kedi, köpek, fare ısırmasına karşı bir diş sarımsak ve zeytinyağı dövülerek macun yapılarak sürülür.
99- Burun kanamasını durdurmak için ısırgan otunun suyu buruna damlatılırsa burun kanamasını keser.
100- Küçük boylu yanmalar için bir miktar patates rendelenerek sürülür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder