29 Haziran 2021 Salı

ÜÇ KIZKARDEŞ METODU MISIR - FASÜLYE - KABAK


Avrupalı istilacılar 1600'lerde Amerika kıtasına geldiklerinde İrokuis kızılderilileri 300 yıldır zaten üç kızkardeş metoduyla gıda yetiştiriyordu.
Kızılderilileri hem gıda olarak hemde ruhani yönden besliyordu bu üç bitki.
Efsaneye göre bu 3 bitki tanrılardan bir hediye idi ve her zaman birlikte yetiştirilmesi, yenilmesi ve kutlanması gerekiyordu.
Üç kızkardeş hem toprağın verimliliğini destekliyordu hem de sağlıklı bir gıda sunuyordu.
1-Baharda toprağa çiğ balık artıkları ve odun külü atılarak gübrelenir
2-30 santim yüksekliğinde ve 120 santim genişliğinde bir tepecik yapılır. Don tehlikesi geçince 6 adet mısır tohumu, tepenin ortasına, 60 santim çapında bir daireye dikilir.
3-Mısırlar 12-15 santime gelince 4 adet fasülye tohumu her bir mısırın etrafına dikilir.
4-Fasülyelerden 1 hafta sonra, tepenin kenarlarına 6 adet kabak tohumu ekilir.
5-Hasattan sonra bu üçlü karıştırılarak bir yemek yapılır.
Mısır
Fasülyelerin tırmanacağı sopa olur
Fasülye
Havadan çektiği azotu toprağa depolar ve güneşe doğru uzayarak mısıra dolanır ve güçlü bir yapı oluşturur.
Kabak
Geniş yaprakları ile toprağı güneşten korur ve malç görevi görür. Yabani otlara geçit vermez.
3 kızkardeş toprağın verimliliğinin devamını sağlarken çok iyi bir besin kaynağı da olur.
Gürkan Yeniçeri
Kaynak Rickerstudio
@Hayatiogretmen


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder