17 Mayıs 2022 Salı

*“HAYÂ, İMANDAN BİR ŞUBEDİR”* Silsile-i Sâdât’ın 28. halkası eş-Şeyh Abdullâh Dehlevî (k.s.) Hazretleri, bir sohbetlerinde şöyle buyurmuşlardır: *“Hayâ üç kısımdır;* Birincisi: Kişinin, gizli ve açık bütün işlerini bilen ve gören Allâhü Teâlâ’dan hayâsı sebebiyle günahtan sakınmasıdır. İkincisi: Kişinin, meleklerin görmesi sebebiyle onlardan hayâ ederek günahtan sakınmasıdır. Üçüncüsü: Meleklerin, amelleri Resûlullâh’a arz etmeleri sebebiyle Resûlullah (s.a.v.) Efendimizden hayâ ederek günahtan sakınmasıdır. O hâlde hangi kısmından olursa olsun hayâ, imandan bir şubedir.” *14 Mayıs 2022 Cumartesi* *Fazilet Takvimi*

 















Hz Musa(as)
Allah(cc)'ü Teâlâ ile görüşmek üzere Tûr dağına giderken, sürekli olarak kuru ekmekle beslenen bir garibanı görür...
Bu adam Hz. Musa(as)'ya;
"Ya Musa...Allah(cc)'ü Teâlâ'ya, bana kuru ekmekten başka rızık verip vermeyeceğini sorarmısın.." der...
Hz Musa(as), adamın bu sorusunu Allah(cc)'ü Teâla'ya iletir..Ve;
" Ey Musa(as)! o kulumun dünyadaki rızkı kuru ekmektir" cevabını alır...
Hz Musa(as) geri dönerken bu cevabı adama iletir..Adam çok sinirlenir...öfkeli öfkeli hadsiz laflar sarfederek oradan ayrılır...Aradan bayağı uzun zaman geçer.
Hz. Musa(as) yine birgün bu adamla karşılaşır...Ama bu defa adamı iki dirhem bir çekirdek giyinmiş hâlde görür..Hâli tavrı değişmiştir. Şaşırır. Ona hâl hatır eder.
Adam iyi olduğunu, Onu gördüğünden bu yana maddi durumunun çok değiştiğini, çok zenginlediğini, Bir çok yerde mal mülk edindiğini böbürlenerek anlatır. Anlatır anlatmasına da..
Hz Musa(as) duruma çok şaşırır.. Çünkü Allah(cc)'ü Teâlâ'nın o kulu hakkında " onun dünyadaki rızkı, kuru ekmektir" sözünü hatırlar..Birden aklına adamı denemek gelir...Hemen uzanır...Ve heybesindeki helvayı çıkartır..Adama uzatır.
Adam titremeye başlar..."Ben ekmekten başka bir şey yiyemiyorum" der...Hz Musa(as) adamdan bu cevabı alınca hikmeti anlar...
"NE KADAR MALIN OLURSA OLSUN...SADECE SANA RIZIK OLARAK YAZILANI YERSİN"...
Yani rızık kazanılan değil...Kullanılabilinendir...
Rabbim rızkımızı helalinden nasip etsin
Amin


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder