HADİSLER IŞIĞINDA AŞURE GÜNÜNE MAHSUS BAZI AMELLER:
1- Beyhâkî ve Taberânî’nin Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.)’den rivâyet ettikleri hadîs-i şerîfte Cenâb-ı Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: “Aşûre gününde âilesi için bolluk sağlayan kimseye, Allâhü Te‘âlâ da, bütün senesinde bolluk sağlar” diye buyurmuşlardır.
(et-Tergîb ve't-Terhîb, 2:116.)
Fakat, bunun için fazla külfete girmeye, aile bütçesini zorlamaya lüzum yoktur. Herkes imkânı ölçüsünde ikram eder.
2- Ramazân orucundan sonra tutulan oruçların en fazîletlisi Allâh’a izâfet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur. Farz namâzlardan sonra kılınan en fazîletli namâz da gece namâzıdır.”
(Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)
(Burada dikkat edeceğimiz husus yarın ki orucu yalnız bırakmamak yani pazar ve pazartesi veya pazartesi salı birlikte tutmak yahudilere benzememek için önemlidir.)
3- “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını ümid ederim.” (Tirmizî, Savm, 48)
4- ‘’Her kim,aşure gününde Müslümanlardan 10 kişiye selam verirse,O kişi bütün Müslümanlara selam vermiş gibidir’’ (Şir’atul İslam şerhi syf:217)
5- ‘’Kim ki Aşure günü zerre miktarı tasaddukta bulunursa; Cenab-ı Hak ona Uhut dağı kadar sevap verir. Ve kıyamet günü o sevaplar mizana konulur’’(Şir’atul İslam şerhi)
6- ‘’Aşure günü boy abdesti alan, ölüm hastalığından başka hastalık görmez, O gün bir hastayı ziyaret eden bütün hastaları ziyaret etmiş gibi olur. Aşure günü bir kimseye su veren isyan etmemiş gibi ,affolunur’’ (ali erol/aşure risalesi)
7- ‘’Aşure günü iki defa boy abdesti alan kişinin gözlerinde ebediyen hastalık olmaz’’(Şir’atul İslam-Riyazüz salihin)
8- (Aşure günü oruç tutan o yıl tutamadığı [nafile] oruçlarının sevabına kavuşur.) [Deylemi]
Not: Her ne kadar yukarıdaki hadisler uydurmadır diye tenkit edilse de bunlar salih amellerdir. Yapıldığı takdirde zararı olmaz bilakis mükafatı çoktur. Yapmaya gayret etmeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder