4 Kasım 2023 Cumartesi

ÇAKAL (GÜVEM ERİĞİ)

 ÇAKAL (GÜVEM ERİĞİ):

Bugün sizlere değişik bir bitki meyvesinden sözedeceğim faydaları ve etkilerini okuduğunuz zaman inanıyorumki evinizden eksik etmeyeceksiniz.Gül ailesine ait olan güvem eriğinin bilimdeki adı Prunus Spinosa'dır. Çakal eriği olarak da bilinen güvem eriği, dikenli ağaçlarda yetişir. Önceleri beyaz renkli çiçek açar. Meyveler olgunlaştıkça morlaşır. Ülkemizde ormanlık alanların bir çoğunda vardır. Aronya meyvesi ile karıştırılır. Ancak ikisi aynı aileden gelen farklı meyvelerdir. Trakya bölgesinde sıklıkla tüketilen güvem eriği halk arasında yaban eriği olarak adlandırılır. Ekşi bir tadı olan güvem eriği ile ilgili yapılan araştırmalarda yüksek oranda antikanserojen maddeler içerdiği ortaya çıktı. Özellikle meme kanserini önlediğini söyleyen alternatif tıp uzmanları, aile öyküsünde kanser olanların tüketmesini tavsiye ediyor.
insan Sağlığı üzerindeki faydaları:
içerdiği antioksidan pigmentleri daha fazla olduğundan 100 gramı vücuttaki özellikle bağışıklık sistemindeki serbest radikalli hücreleri temizler. Hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçer. Hastalıklara karşı vücudun direncini artırarak kanserle savaşta da güçlü bir kalkan oluşturur.
İştahsızlık ve kabızlık gibi sık yaşanan sindirim sorunlarını gidermek içinde 50 gram güvem eriği kaynatılır. Süzülerek tüketildiğinde doğal ilaç görevi görür.
Güvem çayı kanda oluşan yağ ve toksinli hücreleri temizler. Kan basıncını dengeler. Bunun yanı sıra kötü kolesterolü düşürdüğünden kalp ve damar tıkanıklığını önler.
Zayıflamak isteyenler için doğal çözüm olabilir. Ayrıca uzun süreli tok tutar.
Güvem eriği antimikrobiyal özelliği olduğundan böbrek ve mesane sağlığını korur. Taş ve kum oluşumunun önünde geçer. Çok güçlü bir idrar söktürücüdür.
Basur tedavisi içinde doğal bir ilaç olan güvem eriği hem sürülerek uygulanır hem de içilerek fayda sağlar. Basur memelerindeki iltihabı azaltır.
UYGULAMA:
C vitamini ve E vitaminini içerisinde bolca bulunduran çakal eriği farklı biçimlerde tüketilebilir. Eriği çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi pişirerek çeşitli biçimlerde de lezzetlendirebilirsiniz. Çakal eriği marmelat ya da reçel olarak da faydalarını devam ettirir. Dilerseniz eriği bir miktar sıcak suya at

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder