Osmanlı döneminde ramazanların en çok tercih edilen şerbeti demirhindiyle yapılıyordu. iftardan sonra güç toplamaya ve susuzluğu giderdiğine inanılan bu meyveyi inceleyelim.
Demirhindi asıl adıyla Tamarindus indica , baklagiller ailesine ait Afrika kökenli bir meyvedir. Tropikal iklimler yetişmesi için uygundur , yoğun olarak Mısır ve Hindistan’da yetiştirilmektedir.
Ağacı ortalama 20 – 25 m. dir , meyvelerinin dışında sert kabuk bulunur ancak elle kolayca kırılarak meyveye ulaşılır. Ayrıca baharat olarak da kullanılmaktadır.Yumuşak ve kahverengi olan meyvenin tadı hurmayı andırmaktadır. Tüm tropikal meyveler gibi potasyum açısından zengindir. A, tiamin,riboflavin, niasin,C vitamini ve fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, bakır minerallerini içerir. Bir diğer özelliği de tüketildikten sonra susuzluk hissini azaltmasıdır. Bu özelliğinden dolayı çöl ikliminin tercih edilen meyvelerindendir. Şerbeti yapılarak serinletici olarak öteden beri tüketilmektedir.Özellikle Osmanlı padişahlarının seçimi olduğu bilinmektedir.
Yine yüksek lif içeriği ve laksatif etkisiyle sindirim sorunu çekenlere birebir olan meyveden en az 50 gr tüketildiğinde sindirim hızlandırıcı etki gösterdiği gözlemlenmiştir. Bağırsak spazmlarında rahatlatıcı etkisi vardır. Yaprakları kaynatılıp suyu tüketilerek bağırsak parazitlerini düşürmede kullanılır. İçeriğindeki antioksidan vitaminlerle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve antioksidan özellik gösterir. Cilt sağlığına da faydalıdır.
Ara öğünlerinizde bol suyla birlikte tüketebileceğiniz bu meyve sayesinde hem tatlı ihtiyacınızı karşılamış olacaksınız hem de sindirim sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olacaksınız.
Dyt. Esma AKÇA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder