4000 SENE TARTIŞILAN HUSUS
Peygamber Efendimizin Miracı’nın hikmeti açıklanırken bu meselenin izahı şöyle yapılmıştır: Mele-i âlâ’da, 4 mesele, dört bin sene kadar tartışıldı.1 Fakat halledemediler. Peygamber Efendimiz’e peygamberlik verilince, bu meseleyi onun halledeceğini anlayıp, Allah’ü Teâla’ya, onu göklere davet etmesi için yalvardılar. Allah-ü Tealâ, Habibini Kabe Kavseyn’e, yahut daha yakın makamlara davet etti. Vahyettiğini ona vahyetti. Sonra;
‘Ya Muhammed! Mele-i âlâ’daki melekler neyi tartışıyorlar biliyormusun? buyurdu.’ Efendimiz; ‘Evet. Keffaretleri, kurtarıcıları, derece yükseltenleri ve helâk edicileri.” diye cevap verdi. Allah-ü Tealâ; “Doğru söyledin!” buyurdu ve meleklere; “Müşkülleri halleden zatı buldunuz. İçinden çıkamadığınız bu müşkülleri Habibime sorun!” buyurdu.
İsrafil (A.S.); “Günahlara keffaret olan şeyler nelerdir?” Peygamberimiz; “Soğukta güzelce abdest almak, cemaata yürümek, bir namazı kıldıktan sonra diğer namazı beklemek.” buyurdular.
Mikail (A.S.); “Dereceleri yükselten şeyler nelerdir?” Peygamberimiz; “Yemek yedirmek, selamı yaymak, insanlar uyurken gece namaz kılmaktır.” buyurdular.
Cebrail (A.S.); “Kurtarıcılar nelerdir?” Peygamberimiz; “Gizli ve aşikârede Allah’tan korkmak. Yoksulluk ve varlıkta doğru olmak, hiddetli ve hiddetsiz zamanlarda da adalettir.”buyurdular.
Azrail (A.S.) “Helâk ediciler nelerdir?” Peygamberimiz; “İtaat ve tatbik edilen cimrilik, nefsin arzu ve isteklerine uymak, kulun kendi kendini beğenmesidir.”. Peygamberimiz’in her cevabında Allah’u Te’âla; “ Muhammed doğru söyledi !” buyurdu.
*ÂLİMİ, İLMİ ve TÂLEBEYİ SEVMENİN ÖNEMİ*
Ebû Hüreyre (r.anh)’ın rivayet ettiğine *Peygamber Efendimiz (s.a.v.)* şöyle buyurdular;
“*Her kim bir âlime hürmet ve ikramda bulunursa*, ```yetmiş peygambere veya şehide hürmet ve ikramda bulunmuş gibi olur”```
“*İlim öğrenene ikramda bulunan ise* ```yetmiş şehide ikramda bulunmuş olur.”```
“*Her kim ilmi ve âlimleri severse*, ```hayatı boyunca günahları yazılmaz. (Onları sevdiği müddetçe yazılsa bile akabinde silinir.)”```
[Suyûti, El-ilelü’l-Mütehânî, 1/100]
GÜNÜMÜZ HAYIRLARLA DOLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder