1 Temmuz 2021 Perşembe

Anadolu’da pürpürüm( pırpırım) diye anılan dinimizde “70 derde devasın “denilen herkesin bildiği semiz otunun şimdi tam zamanı.

 “70 derde devasın”

Anadolu’da pürpürüm( pırpırım) diye anılan dinimizde “70 derde devasın “denilen herkesin bildiği semiz otunun şimdi tam zamanı.
Çoğumuz semiz otunun uslusunu biliriz .Birde doğada kendiliğinden çıkan yabani semiz otu vardır ,diğerine göre daha mayhoş, sapları mor ,yaprakları küçük daha yeşil ve diridir.Tohumlaşmaya çabuk kaçtığı için kısa sürede tüm tarlayı sarabilir.
Gıda olarak binlerce yıldır tüketilen semiz otunun yaprakları, gövdesi ve tomurcukları yenebilir. Ispanak gibi yemeği, salatası ya da çorbası yapılabilir. Yaprakları kurutulup baharat olarak ya da içerdiği müsilaj nedeniyle çorbalarda kıvam artırıcı olarak kullanılabilir . Son zamanlarda turşusu ve sirkesinde yapılan semiz otunun gelelim yararlarına;
Semizotunun sağlığımız için bir sürü yararı var. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum içeriyor. Kalbi koruyor, kötü kolesterolü düşürüyor. Sindirimi kolaylaştırıyor, sinir sistemini koruyor. Kalorisi ve glisemik endeksi düşük. Gözler için birebir olan A vitamini içeriyor. C vitamini ve demir deposu; içindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Semizotu aynı zamanda Omega 3 bakımından en zengin bitkilerden biri. Yüksek oranda su içeriyor. Kısaca tam bir süper besin...
Ben doğanın şifalı eline inandığım için yabani semiz otunu tercih ediyorum.
Sağlıkla kalın.
Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder