26 Temmuz 2021 Pazartesi

Ud-i Hindi (Kust-i Bahri, Kust-u Hindi) nedir?


16s 
Sadece ben ile paylaşılıyor

Etiketler: udi hindi, udi hindi nedir, udi hindi bitkisi, ud-i hindi, udi hindi faydaları, udi hindi tozu faydaları, udi hindinin faydalari nelerdir
Öncelikle Udi hindi nebevi bir tavsiyedir. Rasulullah aleyhisselam’ın asırlar öncesinde tavsiye ettiği mübarek bir şifa kaynağıdır:
“Ben küçük bir oğlumla birlikte Rasulullah (aleyhisselam)'ın huzuruna girdim. (O sırada boğazındaki hastalığı sebebiyle çocuğa (i'lak denen) tedavi uygulamıştım. "Çocuklarınızın boğaz hastalığını niye i'lak usulüyle (elle sıkarak) tedavi ediyorsunuz? Size şu Ud-i Hindi'yi (Kust-i Hindi) tavsiye ederim. Zira onda yedi türlü şifa vardır. Zatülcenb(akciğer zarı iltihabı)'in ilacı ondadır. Boğaz hastalığına karşı buruna damlatılır. Zatülcenb'e karşı ağızdan verilir.”
Zühri merhum der ki: "(Rasulullah) bize (ilacın fayda vereceği) iki şeyi açıkladı, ama beşini açıklamadı."
Ravi: Ümmü Kays Bintu Mihsan
Kaynak: Buhari, Tıbb 10, 21, 26; Müslim, Selam 139, (1214); Ebu Davud, Tıbb 13, (3877)
Uzakdoğu Asya'dan gelen ve yüzyıllardır sağlık amaçlı tüketilen udi hindi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Güçlü bir mikrop atıcı özelliğe sahip olan udi hindi, üst solunum yolları hastalıkları için bire bir fayda sağlar. Uzmanlar tarafından en güçlü antibiyotik olarak kabul edilir. Odunsu yapısı olan Udi Hindi farklı şekillerde kullanılabilir: toz haline getirilerek bal ile macun yapılabilir, yağı yapılabilir, direk kendisi yakılarak tütsü amaçlı da kullanılabilir.
Hindistan ve Malaya adalarında sıklıkla rastlanan udi hindi ağacı aynı zamanda Asya ülkelerinin çoğunda da vardır. Yaz ve kış yaprak dökmeyen udi hindi ağacının bir diğer adı öd ağacıdır. Ülkemizde bu bitki az biliniyor. Ancak yüzyıllardır Udi Hindi diğer ülkelerde alternatif tıpta sıklıkla kullanılan bir bitki olmuştur. Bilimsel ve latince ismi Aquilaria agallocha olarak geçmektedir. Udi Hindi, çok eski zamanlarda tüccarlar tarafından deniz yoluyla Arap ülkelerine getirilmiş burada Kust-i Bahri olarak adlandırılmış. Beyaz olan rengine yine udi hindi denilmiş, siyah olanlarına ise ‘kust-i hindi’ denir. Güzellik ve koku ürünlerinde de kullanılan udi hindi, tatlı ve keskin bir kokusu vardır. Yapraklarından ayrılan bitkiler ağaçta çıkarılan özsuyuyla beraber güneşte kurutulur. Böylece kullanıma hazır hale gelir. Udi Hindi bitkisi çok güçlü bir mikrop öldürücü olduğundan uzmanlar koronavirüsü hafif atlatmak için bu bitkiden faydalanılmasını tavsiye eder.
UDİ HİNDİ BİTKİSİNİN FAYDALARI
Faydalarına değinmeden önce belirtelim ki udi hindi pek çok faydası olan mucizevi bir bitkidir. Ne niyetle kullanılırsa Allah'ın izniyle fayda verir. Vücudu içten onaran ve tamir eden bir sisteme sahiptir. Tıpkı sülüklere benzer şekilde tedavi uygular. Biz yine de belli başlı bazı faydalarını yazalım:
- Udi hindi tozu, bal ile karıştırıldığında antibiyotik özelliğine sahip olup enfeksiyon hastalıklarında fayda sağlamaktadır.
- Solunum için mucize bir bitki olan udi hindi, virüs ve bakterilerden tahribata uğramış boğazı temizler. Daha sağlıklı bir nefes almaya yardımcı olur. Artan iltihabı tek seferde atar.
- Vücutta mikrop ve bakteri birikmesine izin vermez. Mikropları atar.
- Mide ve sindirim sorunlarını çözer. Özellikle reflünün şiddetini azaltır.
- Vücuda gerekli enerjiyi verir. Sinir sistemin yenileyerek stres ve depresyon gibi ruhsal durumların yaşanmasını önler.
- Güçlü bir ağrı kesici özelliği vardır.
- Bağışıklık sisteminin direncini artırır.
- Boğazı yumuşatır ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Mide ağrısında etkilidir.
- Hoş bir kokuya sahip olması nedeniyle ağız kokularını giderir.
- Vücut direncini güçlendirip bedeni hastalıklara karşı korur.
- Stresi, yorgunluğu gidererek vücuda enerji verir.
- ...
UDİ HİNDİ BİTKİSİ NASIL KULLANILIR
Kullanımı daha kolay haline gelmesi macun haline getirilir. Ayrıca yumuşak bir yapısı vardır. Tıpkı karanfil gibi çiğneyerek ağız içindeki kokuyu azaltmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra ağız içindeki enfeksiyonlu hücreleri azaltır. Diş eti hastalıklarının önüne geçer. Mikrop öldürücü özelliğinin yanı sıra anında bir ağrı kesici etkiye sahiptir. Sıklıkla yaşanan baş ağrısı için toz hali bala karıştırılarak tüketilebilir. Sinirleri güçlendiren bu karışım baş ağrısını giderir. Boğaz kuruluğu ya da bademciklerde sıklıkla görülen iltihaplanmaya karşı udi hindi yağı tüketilebilir. Boğazdaki tahribatı azaltan bu karışım balgamla da biriken virüs ve bakterileri atar. Bazı uzmanlar cilt hastalıklarında da udi hindi kullanımını şöyle tavsiye etmiş; Toz hali bal ile karıştırılıp kullanıldığında gergin ve daha canlı bir görünüm sağlar. Ayrıca egzaması olanlar içinde hindi yağı tavsiye edilir.
Udi hindi tütsüsü; bu ağacın odun kısmı ve kabukları ateşte yakıldığında etrafa hoş bir koku yaymaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder